Brancheforening savner dokumentation for nye restriktioner

I Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurations- og turisterhvervet, er man uforstående overfor, at det endnu en gang er restauranterne, som skal holde for i kampen mod coronavirus.

Torsdag har statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde meddelt, at restauranter, barer og caféer over hele landet skal lukke klokken 22. Det gælder fra lørdag.

Ifølge Annette Hyldebrandt, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Horesta, savner branchen dokumentation for, at det er restaurationsbranchen, der står for en stor del af smittespredningen.

– Vi savner at se, at det skulle være i restaurationsmiljøet, at de her ting sker. Det har vi ikke kunnet få.

– Så længe vi ikke har fået dokumentation for, at det er vores erhverv, der udgør en særlig smitterisiko, sammenlignet med alle andre dele af vores samfund, så er det, vi sidder uforstående tilbage, når vi igen husker på alle de restriktioner, der er lagt ned over os, siger hun.

Annette Hyldebrandt siger, at de nye krav indføres, mens restauranterne allerede er pålagt restriktioner om begrænsning i antallet af gæster i et lokale og krav om afstand på en meter mellem selskaber.

– Vi er det erhverv, der er underlagt allerflest (restriktioner, red.) og har været det hele vejen igennem, påpeger hun.

I Dansk Erhverv er man enig i, at der mangler dokumentation for, at restaurationsbranchen er en af de store syndere i forhold til smittespredning. For “den er der ikke”, siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi.

– Vi er enige i, at man skal gøre noget. Initiativet er godt. Vi er dog ikke sikre på, at man rammer rigtigt.

Ifølge Lars Ramme Nielsen har restauranter, caféer og barer i forvejen har gjort meget for at sikre god afstand og hygiejne.

Derfor mener han, at man i stedet burde sætte ind i forhold til danskernes adfærd uden for restauranterne.

Både Horesta og Dansk Erhverv mener, at yderligere restriktioner bør udløse nye hjælpepakker til erhvervet.

Det kan være en forlængelse af de kompensationsordninger, som dækkede en del af de faste omkostninger, og som var i brug i foråret og sommeren.

Under alle omstændigheder skal der findes en løsning “hurtigst muligt”, lyder det.

Fredag er der forhandlinger i Erhvervsministeriet om økonomisk hjælp til de erhverv, der rammes af restriktioner.

/ritzau/