Trods både regn og tørke tegner det til drømmehøst

Udgangen af 2019 og indgangen til 2020 bød på regnfulde dage, og i lang tid sad danske landmænd med bange anelser for årets høst.

Men bag skyerne ventede solen, og trods de nervøse trækninger ser høsten ud til at komme i hus med et gennemgående fornuftigt afkast.

Høstens udbytte står nemlig til at ramme gennemsnittet, og det er faktisk overraskende fornuftigt, mener sektorleder for planter ved brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer Troels Toft.

– Det har været en drømmehøst rent arbejdsmæssigt, fordi det har været nemt at høste, og landmændene har kunnet planlægge fra den ene dag til den anden. Det er man ikke forvænt med her i Danmark, hvor regnbyger tit og ofte driller, siger han.

Over ni millioner ton, lyder LandbrugsAvisens prognose for korn- og rapshøsten 2020, efter at 74 procent er høstet.

Vårbyggen er den næstmest dyrkede afgrøde i Danmark, og den har klaret sig overraskende godt i år. Indekset ligger på 108 – det vil sige, at der er produceret otte procent mere end normalt.

En af grundene til, at høsten ser god ud i år, er, at der er kommet en god mængde regn i løbet af foråret og forsommeren.

– Der er kommet vand med passende mellemrum, og væksten er blevet forholdsvist normal, siger Troels Toft og forklarer, at det har passet godt til de afgrøder, der ellers havde fået en hård start.

Alt i alt ser høstsæsonen ud til at ende godt for danske landmænd.

– Man har kunnet få presset halmen på marken, så man kunne få den væk. Det har ikke kostet i slid på hverken mejetærskere eller pressere af betydning, siger Troels Toft.

Og med udgangspunktet for årets høst er der grund til at trække på smilebåndet ude ved de danske landmænd, mener Troels Toft.

– Landmændene er lettede, og de er glade, siger han.

/ritzau/