1,5 millioner melder sig ledige på en uge i USA

Lidt over 1,5 millioner mennesker i USA har i sidste uge meldt sig ledige hos de amerikanske delstater. Det viser tal fra det amerikanske beskæftigelsesministerium, der indsamler tallene fra alle delstaterne.

Ud over de 1,5 millioner, der søgt om den klassiske arbejdsløshedsunderstøttelse, har yderligere 700.000 ansøgt om at få den særlige ydelse, der hedder PUA.

Det er en ydelse, der er oprettet særligt under coronakrisen til blandt andet selvstændige og personer, der normalt ikke har langtidsansættelser, men ansættes fra projekt til projekt.

Selv om antallet personer, der har meldt sig ledige i sidste uge, er højere end man har oplevet i nogen uge før coronakrisen, så er der tegn på bedring i tallene.

Det er nemlig færre end ugen før, hvor 1,9 millioner personer tilmeldte sig ledighedsydelser.

Samtidig har antallet af ansættelser oversteget antallet af fyringer i sidste uge, så det samlede antal af ledige er faldet.

Man skal også holde sig for øje, at selv om personer har meldt sig ledige i disse uger, betyder det ikke nødvendigvis, at de er blevet arbejdsløse i disse uger.

Da flere delstater lukkede ned, og Kongressen i en nødpakke udvidede mulighederne for at få arbejdsløshedsunderstøttelse, skete der en eksplosion af tilmeldinger af ledige.

Antallet af tilmeldinger var langt højere, end delstaternes beskæftigelseskontorer kunne håndtere.

Derfor kunne man i amerikanske medier læse om lange ventetider på at få optaget sin ansøgning om arbejdsløshedsunderstøttelse. Andre måtte helt opgive.

Der har derfor været en pukkel af forskellige størrelser, som de forskellige delstater, de seneste uger har skulle arbejde sig igennem.

/ritzau/