SAS og Norwegian mister millioner af passagerer

De rejserestriktioner, der er fulgt med udbruddet af coronavirus, har været hård kost for alverdens flyselskaber.

Hos SAS har situationen betydet, at der kun var 158.000 passagerer om bord på selskabets fly i maj. Det viser flyselskabets egne trafiktal for maj.

Det er et fald på 93,4 procent sammenlignet med samme måned sidste år.

SAS har under coronanedlukningen kun fløjet på enkelte indenrigsruter i Skandinavien, men genåbner for flere ruter i Europa i løbet af juni.

Hos det norske flyselskab var der 73.401 passagerer om bord på flyene i sidste måned – et fald på 98 procent fra maj 2019.

Langt størstedelen af Norwegians fly er i øjeblikket parkeret på jorden på grund af de rejserestriktioner, der er indført for at inddæmme coronavirus. Det norske selskab flyver kun på enkelte indenrigsruter i Norge.

Tallene er et godt billede på, hvor hårdt luftfartsindustrien er ramt af coronakrisen, lyder det fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank og følger flybranchen tæt.

– Det her er den største krise, som flyselskaberne nogensinde har stået i. Pengene fosser simpelthen ud af kassen, uanset hvor vi kigger hen i verden, siger Jacob Pedersen.

Norwegian har de seneste måneder været i en alvorlig økonomisk krise og på randen af konkurs.

Problemerne var der allerede før coronaudbruddet, men krisen forværrede situationen betragteligt.

Selskabet fik i løbet af maj en redningsplan på plads, hvor kreditorerne gik med til at acceptere, at de ikke får hele deres tilgodehavende tilbage. Til gengæld fik de en stor del af Norwegians aktier.

Redningsplanen har givet Norwegian mulighed for at få adgang til en hjælpepakke fra den norske regering.

Det har givet Norwegian arbejdsro frem til begyndelsen af næste år.

– Norwegian vil kunne klare sig frem til starten af 2021 med den redningsplan. Så er det store spørgsmål, hvornår flyene for alvor kommer på vingerne igen, og hvornår flyselskabet igen kan begynde at tjene penge, siger Jacob Pedersen.

SAS er også klemt af krisen og har varslet fyringer af 5000 af 11.000 ansatte.

Selskabet har bebudet, at man vil sælge aktier på børsen for at skaffe penge til at komme igennem krisen.

Jacob Pedersen vurderer, at det kan blive nødvendigt at hente op mod syv milliarder kroner.

/ritzau/