Walt Disney skifter topchefen siden 2005 ud

Walt Disney-koncernens mangeårige topchef Robert Iger træder tilbage. Det oplyser den amerikanske underholdningskoncern tirsdag.

Iger vil frem til hans kontrakt udløber ultimo 2021 fungere som bestyrelsesformand.

– Koncernen er blevet større og mere kompleks alene i de seneste 12 måneder, siger Iger om udskiftningen, der træder i kraft med omgående virkning.

Han vil i sin resterende tid i selskabet koncentrere sig om at udvikle “den kreative” del af koncernens mange aktiviteter.

Som ny administrerende direktør har Walt Disney Company udpeget den 60-årige Bob Chapek.

Chapek kommer fra en intern direktionspost i Disney med ansvar for underholdningskæmpens forlystelsesparker gennem de seneste fem år, og han har været 27 år i Disney.

Disney Parks er koncernens største forretningsområde. Chapek bliver den syvende topchef i selskabets næsten 100 år lange historie.
Bob Iger har i sin tid som topchef ført Disney gennem vækst og opkøb. Med overtagelsen af 21st Century Fox’ underholdningsaktiver for 71,3 milliarder dollar sidste år som kronen på værket.

Han har også stået ved roret, mens koncernen har udviklet sin streamingforretning – senest med lanceringen af Disney+ i november sidste år.

Den 71-årige Iger var også manden bag overtagelsen af Pixar, Marvel Studios og Lucasfilm, som alle har kastet store filmsucceser af sig under Disneys ejerskab med udvikling af såkaldte franchises med mange efterfølgere inden for kategorierne af superhelte og stjernekrigere.

I det seneste regnskabsår, der sluttede ved udgangen af september 2019, havde Walt Disney en omsætning på 69,6 milliarder dollar. Overskuddet efter skat lød på 10,4 milliarder dollar.

/ritzau/Reuters