Onsdagens aktier: Markedet rettede sig – mens ISS faldt i dybet

ISS blev den store taber blandt eliteaktierne onsdag, efter at servicekoncernen nedjusterede i forbindelse med regnskabet for 2019. Ud over effekterne af et cyberangreb på koncernen tidligere på måneden og mangel på nyt om effekterne om dette, så er en ny joker udbruddet af coronavirus, hvis påvirkning ikke kendes.

Samlet faldt C25 med 0,07 pct. til indeks 1285,3 efter et fald tidligere på dagen på 4,5 pct. Eliteindekset faldt henholdsvis 1,8 og 3,8 pct. ugens første to dage.

– Der er ikke sket noget dramatisk i forhold til udviklingen i coronavirus, der kan forklare, at de store aktieindeks først falder, så stiger og siden slutter med fald. Det eneste man kan sige er, at nerverne sidder ude på tøjet, og så vil der komme de her pludselige udsving, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

– Aktiemarkedet er for alvor begyndt at regne de realøkonomiske konsekvenser af virusset ind. Og alt andet lige er vi ikke ude af skoven endnu, siger senioraktierådgiveren.

Udenfor eliteindekset endte de regnskabsaktuelle SAS og Sydbank lavere, mens NKT steg.

ISS SÆNKER DRIFTSMARGINPROGNOSEN
ISS droppede med hele 15,4 pct. til 127,30 kr. og mistede 4,3 mia. kr. i markedsværdi på den konto, efter servicekoncernen skød sin prognose for driftsmarginalen i 2020 ned til over 4,5 pct. fra den foreløbige prognose, der blev givet i november, på cirka 5 pct. Her ventede markedet en driftsmarginal på 4,9 pct.

Den organiske vækst endte sidste år på 7,1 pct., hvilket var en spids over analytikernes estimat på 7 pct. I 2018 var væksten på 3,9 pct. Driftsindtjeningen før særlige poster faldt i 2019 til 3290 mio. kr. fra 3698 mio. kr. året før. Her ventede analytikerne 3321 mio. kr.

Der er ikke indregnet finansielle konsekvenser af det malwareangreb, selskabet fortalte om i sidste uge, eller af det kinesiske udbrud af coronavirus i forventningerne. Malwareangrebet ventes dog at få konsekvenser for 2020, lyder det i regnskabet.

Det markante kursfald skyldes ifølge Per Fogh, aktieanalytiker hos Sydbank, den skuffende prognose for 2020.

– Prognosen er dyster. De siger over 4,5 pct., hvor markedet og jeg selv havde ventet 4,9 pct., så det lander noget under, siger han.

SAS I TURBULENS

Blandt sidepapirerne fløj SAS lavt og droppede 10 pct. til 7,69 kr., efter et regnskab for første kvartal af selskabets skæve regnskabsår viste et ordinært nettounderskud på 861 mio. svenske kr. Ifølge estimater leveret til Bloomberg News var der ventet et ordinært nettounderskud på 660 mio. svenske kr.

– Regnskabet er bestemt acceptabelt i lyset af det miljø, SAS har arbejdet i i kvartalet, vurderer aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen.

SAS fastholder forventningen om i 2019/20 at levere en EBIT-margin før poster der påvirker sammenligning på 3-5 pct. Forventningerne tager nu højde for en begrænset effekt af coronavirus-udbruddet.

Sydbanks aktieanalysechef understreger dog, at prognosen er under forudsætning af, at coronaudbruddet ikke får effekt i Europa, og at flyvninger til Kina genoptages snart.

– Lige her og nu er prognosen fin. Jeg havde ikke regnet med ændring. Men når vi kigger frem, er frygten fortsat, om der kommer forstyrrelser i det europæiske luftrum, understreger Jacob Pedersen.

SYDBANK SKRUER OP FOR NEGATIV RENTE
Ligeledes blandt sidepapirerne var Sydbank kommet med regnskab, og banken følger nu Jyske Bank i beslutningen om at udbrede negative renter på indlån til endnu flere privatkunder.

Kunder uden NemKonto skal betale negativ rente af sit indestående, mens grænsen for kunder med NemKonto sænkes til 250.000 kr. fra tidligere 750.000 kr. Det sker med virkning fra den 1. maj.

Selve regnskabet viste et overskud efter skat, der faldt i 2019 til 853 mio. kr. fra 1161 mio. kr. for 2018. For 2020 ventes et resultat efter skat på 700-1000 mio. kr.

Sydbank-aktien faldt 5,4 pct. til 145 kr.

SVAGT KVARTAL FOR NKT
NKT kom dårligere ud af fjerde kvartal end ventet resultatmæssigt i koncernens største del – kabelforretningen, mens NKT Photonics klarede sig bedre end ventet – men ordreindgangen gav anledning til optimisme, var meldingerne fra administrerende direktør Alexander Kara.

NKT-aktien endte onsdag 5,8 pct. lavere i 163 kr.

NY CHEF I KØKKENET
TCM Group, der blandt andet står bag Svane Køkkenet, kunne i 2019 se årsomsætningen vokse organisk med 11,9 pct., og den justerede EBITDA-indtjening endte 9,1 pct. højere. Omsætningsvæksten ventes i 2020 at blive på 3-7 pct.

TCM Group meddeler onsdag morgen også, at koncernchef Ole Lund Andersen fratræder, samt at Torben Paulin, der er chef i lampevirksomheden Frandsen Group, tiltræder den 1. marts i år.

Samlet vendte markedet tomlen ned – og aktien faldt med 8,8 pct. til 125 kr.

JUSTERINGER AF LANGSIGTET SYN PÅ AKTIER
Tilbage i C25-regi fik Jyske Bank i kølvandet af tirsdagens regnskab sænket anbefalingen af svenske SEB til “sælg” fra “hold” og skåret 12 kr. af kursmålet til 242 kr., viste data fra Bloomberg News.

Handelsbanken gik modsat og satte kursmålet til 295 kr. fra 280 kr., mens købsanbefalingen blev gentaget.

Jyske Bank-aktien smed 5,2 pct. til 250 kr., hvilket var nok til pladsen i C25-indekset lige over bundskraberen ISS.

Og så fik GN-aktien løftet anbefalingen til “neutral” fra “sælg” af finanshuset Redburn. Aktien steg 1,4 pct. til 390 kr.

I toppen af C25 endte Simcorp, der steg 2,6 pct. til 684 kr. Simcorp fortalte ved middagstid, at softwareselskabet har indgået et samarbejde med den New York-baserede startup Alkymi om at lancere et nyt machine learning-initiativ (ML).

/ritzau/FINANS
Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:[email protected], www.ritzaufinans.dk