Markedsoversigt: Virusfrygt gav største fald i C25-indeksets historie

Der var blodrødt i det danske eliteindeks, C25, mandag, hvor samtlige aktier endte i rødt, efter at det kinesiske udbrud af coronavirus over weekenden spredte sig til flere lande.

I løbet af weekenden blev flere byer i Italien sat i karantæne efter dødsfald, og frygten for konsekvenserne af virusudbruddet gav mandag store fald på de globale aktiemarkeder.

C25-indekset tog med et fald på 3,8 pct. til 1309,19 det største endagsfald, siden indekset blev skabt i slutningen af 2016.

Lukkekursniveauet blev bekræftet af Nasdaq OMX, efter at fondsbørsen mandag oplevede dataproblemer. Det betød, at det endelige lukkeniveau for indekset ændrede sig efter klokken 17.00.

Blandt de mest faldende aktier i det danske eliteindeks endte mandag FLSmidth, DSV Panalpina og Mærsk, som traditionelt opfattes som cykliske selskaber, der er afhængige af den globale økonomiske udvikling.

FLS-aktien faldt mandag 6 pct. til 236,70 kr., aktien i DSV dykkede 6,5 pct. til 722,60 kr., mens B-aktien i Mærsk faldt 5,6 pct. til 7654 kr.

I bunden af C25-indekset endte også Royal Unibrew med et kursfald på 6,8 pct. til 632,20 kr., hvilket ifølge senioraktiehandleren kan hænge sammen med bryggeriets eksponering mod Italien.

Pandora, der har måttet lukke stribevis af butikker i Kina som følge af coronavirussets hærgen, faldt 6,4 pct. til 311,10 kr.

Tættest på at klare frisag i eliteindekset mandag var Genmab-aktien, der faldt 0,2 pct. til 1701,50 kr.

Selskabet var mandag impliceret i flere nyheder – blandt andet kunne den schweiziske partner Novartis fortælle, at der er indsendt registreringsansøgninger i USA og Europa for midlet Ofatumumab til behandling af patienter med attakvis multipel sklerose. De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, vil hastebehandle ansøgningen som en “priority review”.

Der var også rentefald på det danske obligationsmarked mandag, hvor de store aktiefald gav appetit på den relative sikkerhed, som statspapirerne tilbyder.

Der blev over weekenden skruet en tak op for frygten for det kinesiske udbrud af coronavirus, da blandt andet flere italienske byer blev sat i karantæne efter dødsfald.

Det skabte frygt på aktiemarkedet, hvilket øgede efterspørgslen på de danske statspapirer, hvor renten for det toneangivende tiårige papir faldt 3 basispoint til minus 0,46 pct.

I løbet af mandagen blev der offentliggjort bedre end ventede tyske nøgletal, da erhvervstillidsbarometeret fra IFO-institutet overraskede positivt, hvilket dog ikke var nok til at vende stemningen på obligationsmarkedet.

Det samlede IFO-indeks steg til 96,1 fra 96,0, hvor analytikeren ventede 95,3, og forventningsindekset steg til 93,4 fra 92,9, hvilket også var over analytikerkonsensus på 92,1.

Det var en positiv overraskelse, efter at ZEW-erhvervstilliden skuffede i sidste uge, men coronavirusudbruddet kan dog sætte en kæp i hjulet for optimismen.

Cecilie Veile +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: [email protected] , www.ritzaufinans.dk