Omstridt landmand fyrer fagforeningsmedlemmer på stribe

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Rumænske Florin Porosnicu er ikke den eneste 3F’er, der føler sig fyret fra jobbet hos Hejrskov Mælk ApS på grund af sit medlemskab af 3F.

Det samme gælder rumænerne Andrei-Cosmin Vornicu, Alexandra-Alisa Patrasc og Robert Patrasc. De har gennem flere år har arbejdet som staldmedarbejdere hos Hejrskov Mælk ApS, der er en af Danmarks allerstørste producenter af mælk. Det skriver Fagbladet 3F.

I april 2019 blev de tre 3F’ere fyret. Landmand Torben Pedersen begrundede opsigelserne med ”omstrukturering”.

– Vi tror ikke på landmandens forklaring om omstrukturering. Vi tror, at vi blev fyret, fordi vi boede i samme hus som Florin, og fordi vi er medlemmer af 3F, siger 23-årige Andrei-Cosmin Vornicu.

De tre rumænere har i gennemsnit arbejdet mellem 206 og 228 timer om måneden i 2018 ifølge de 25 lønopgørelser fra Hejrskov Mælk ApS, som Fagbladet 3F har set.

Lønopgørelserne viser, at de tre staldmedarbejdere har tjent 50 eller 60 kroner i timen – samt et eventuelt nattillæg på 10 kroner ekstra i timen for sene arbejdstimer – hos den store landbrugsvirksomhed nær Holsted i Sydjylland.

Virksomhedens behandling af Florin Porosnicu i efteråret 2018 fik flere af hans kollegaer til at melde sig ind i 3F. Det fortæller 30-årige Alexandra-Alisa Patrasc.

Landmand Torben Pedersen fra Holsted sagde i oktober 2018 direkte til Florin Porosnicu, at rumæneren ikke kunne være medlem af 3F, hvilket fremgår af en lydoptagelse som Fagbladet 3F er i besiddelse af. Men staldmedarbejderen svarede, at han ikke ønskede at forlade 3F. Dagen efter fyrede landmanden rumæneren – med henvisning til ”omstrukturering, da der ikke er arbejde nok om vinteren”.

– Da vi så, at Florin var blevet slået og blev sendt hjem, og ham, der slog, fik lov at blive på gården. Så var der mange arbejdere, der meldte sig ind i 3F. Fordi vi så, at der var noget, der ikke var retfærdigt, siger Alexandra-Alisa Patrasc.

Efter episoden og fyringen af Florin Porosnicu ringede Torben Pedersen til de rumænske medarbejdere og indkaldte dem til møde, oplyser de.

– Alle sagde til ham, at det ikke er i orden at slå. Og at ham, der begyndte slagsmålet, ikke længere skulle arbejde på gården. Torben sagde ikke noget, men lyttede bare. Brian skrev ned på et papir, siger Alexandra-Alisa Patrasc og henviser til Brian Nielsen, der er medejer af Hejrskov Mælk ApS.

– På mødet spurgte en af fyrene, hvad Torben syntes om, at Florin blev slået. Men det holdt Torben for sig selv. Jeg tror, at de ville se, hvem der holdt med Florin, og hvem der holdt med Torben, siger hun.

Fagbladet 3F har bedt om kommentarer til fyringerne fra de to ejere af Hejrskov Mælk ApS. Medejer af virksomheden Brian Nielsen har ingen kommentarer og henviser til sin kompagnon.

Landmand Torben Pedersen har ønsket at få og besvare Fagbladet 3F’s spørgsmål på skrift.

– Medarbejderne i virksomheden kan være medlem af den fagforening, som de har lyst til, skriver Torben Pedersen i en e-mail.

Landmanden skriver også, at Hejrskov Mælk ApS er omfattet af 3F’s overenskomst, og at virksomheden respekterer overenskomsten.

– Jeg kan ikke komme nærmere ind på forholdene omkring konkrete ansættelsesforhold eller andre konkrete begivenheder på virksomheden. Dog vil jeg sige, at jeg ikke kan genkende noget af det, du spørger mig om, skriver Torben Pedersen.

Hejrskov Mælk ApS meldte sig ind i arbejdsgiverforeningen GLS-A med virkning fra januar 2019. Det skete efter, at 3F havde iværksat konflikt imod virksomheden for at få den til at tegne overenskomst.

Medlemskabet af GLS-A betød, at virksomhedens medarbejdere steg betragteligt i løn – til 24.000 kroner om måneden ifølge deres ansættelseskontrakter.

Men samtidig steg de tre rumæneres husleje også. Hidtil havde de betalt i alt 750 kroner om måneden for at bo til leje hos virksomheden i et hus i Holsted. Huslejen steg til i alt 7.000 kroner om måneden, fremgår det af deres lønsedler.

3F har rejst faglige sager imod Hejrskov Mælk ApS, fordi fagforbundet mener, at virksomheden har snydt Andrei-Cosmin Vornicu, Alexandra-Alisa Patrasc og Robert Patrasc for betaling. Sagerne er endnu ikke afgjort.

Men en anden faglig sag er afgjort. I juni 2019 fyrede Hejrskov Mælk ApS en sygemeldt 3F’er med begrundelsen ”ulovlig udeblivelse”.

Fyringen fik 3F til at rejse en faglig sag mod virksomheden. Sagen endte med et forlig og en efterbetaling til den nu 26-årige rumæner på 25.000 kroner.

Redaktionel kontakt:
Peter Cristian Nielsen
tlf.: +4541101994
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)