Markedsoversigt: C25 gik mod strømmen i Europa og sluttede i rekord

Kursfald i det meste af Europa gik uden om det danske aktiemarked tirsdag, hvor C25-indekset satte rekord efter en stigning på 0,7 pct. til 1363,56.

Hele syv indeksmedlemmer, herunder Novo Nordisk og Ørsted, nåede desuden højeste niveau nogensinde.

Apple nedjusterede ellers sin salgsprognose mandag aften med henvisning til virusudbruddet i Kina og fik derved atter investorernes øjne op for risikoen for, at sygdommen gør indhug i en række virksomheders indtjening.

Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, peger på, at mens aftagende vækst og faldende priser på råvarer påvirker aktier som FLSmidth og A.P. Møller-Mærsk, så søger investorerne over i defensive aktier, hvis forretning er mere skærmet mod konjunkturudsving.

Tirsdagens rekordaktier tilhørte også hovedsageligt det defensive segment.

Ørsted lukkede 2,8 pct. højere i 764,20 kr., Novo Nordisk steg 0,9 pct. til 442,45,20 kr., og Coloplast gik 2,7 pct. frem til 980 kr.

Der var desuden rekorder til Genmab, der lukkede 1,7 pct. højere i 1665 kr., og til Novozymes, der steg 0,6 pct. til 382,70 kr. Også Royal Unibrew satte akkurat rekord efter en stigning 0,2 pct. til 676 kr.

Endelig satte GN rekord efter en stigning på 1,4 pct. til 400 kr.

Lundbeck var også med i toppen med en stigning på 2,7 pct. til 269,10 kr.

I den modsatte ende faldt FLSmidth med 2,2 pct. til 249,60, og Mærsks B-aktie tabte 0,7 pct. til 8420 kr.

I bunden var også Pandora, som selv er berørt af virusudbruddet og har måttet lukke butikker i Kina, efter et fald på 1,9 pct. til 338,40 kr. Carnegie løftede sit kursmål for Pandora til 330 kr. fra 300 kr., men gentog anbefalingen “sælg”.

Obligationsmarkedet sluttede med små rentefald tirsdag, hvor påmindelsen fra Apple om, at virusset kan gøre indhug i forbruget og væksten, var med til at skabe forsigtighed.

Den vigende risikoappetit medvirkede til at sende obligationskurserne op og renterne ned.

I USA faldt den tiårige rente med 4 basispoint til 1,54 pct. ved dansk lukketid, mens den tiårige danske rente endte 1 basispoint lavere i minus 0,38 pct.

Fra nøgletalsfronten kom der nyt om de tyske finansielle aktørers forventningsindeks, ZEW, der ikke tegnede et lyst billede af økonomien.

Den del af ZEW-indekset, som afspejler den nuværende økonomiske situation, faldt til minus 15,7 i februar fra minus 9,5 i januar. Samtidig bakkede forventningsindekset til 8,7 fra 26,7 måneden før. Begge dele var langt værre end ventet.

Hos det britiske analyse- og rådgivningsfirma Oxford Economics vurderes faldet at afspejle øget usikkerhed som følge af virusudbruddet.

Der er dog også lyspunkter, mener Oxford Economics, der peger på, at forventningsindekset fortsat ligger højere end i slutningen af sidste år, hvilket indikerer, at respondenterne blot ser et opsving i eurozonen som forsinket.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: [email protected], www.ritzaufinans.dk