Mandagens obligationer: Stille dag med lille rentebevægelse

Små udsving på et stille aktiemarked gav også udslag i små bevægelser på rentemarkedet mandag.

Mandag endte renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation i minus 0,38 pct. – 1 basispoint højere end fredag, da det danske marked gik på weekend.

Uden inspiration fra nøgletal og USA, hvor markederne mandag holdt lukket på grund af Presidents’ Day, var der ikke noget til at sparke til renterne.

Corona-frygten er trådt lidt i baggrunden, selv om den fortsat lurer under overfladen.

SKUFFENDE BNP-TAL FRA JAPAN

Fra nøgletalsfronten var mandagens eneste større bidrag fra Japan, der offentliggjorde vækstdata for fjerde kvartal.

Væksten aftog markant mere end ventet blandt økonomerne. Dermed ser momsforhøjelsen, der blev indført 1. oktober sidste år, ud til at have ramt den japanske økonomi hårdt.

Bruttonationalproduktet (BNP) faldt med 1,6 pct. i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal ifølge den foreløbige opgørelse.

Det var et noget større fald end ventet blandt økonomerne, der ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde regnet med et dyk på 1,0 pct.

På årsbasis faldt BNP i fjerde kvartal med hele 6,3 pct. mod økonomernes forventning om et dyk på 3,8 pct.

Effekten af oktobers momsforhøjelse, der er baggrunden for faldet, kan også fortsætte ind i første kvartal. Derfor er den japanske økonomi i risiko for at ryge i recession, der defineres som to på hinanden følgende kvartaler med negativ vækst på kvartalsbasis.

TIRSDAGSFOKUS PÅ ZEW

Tirsdag vil der være fokus på ZEW-indekset fra Tyskland, der viser de tyske finansielle aktørers holdning til den økonomiske udvikling i Tyskland – eurozonens største økonomi. Der kan handlerne få et indblik i coronavirussets eventuelle effekt på den europæiske økonomi.

Der ventes ifølge Bloomberg et fald i februar til 21,5 fra 26,7 pct. i januar for forventningsdelen, mens den nuværende økonomiske situation skønnes til minus 10 mod minus 9,5 i januar.

/ritzau/FINANS
Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: [email protected], www.ritzaufinans.dk