Japans økonomi oplever det største kvartalsvise fald i fem år

Den japanske økonomi sluttede 2019 af med det største kvartalsvise fald i mere end fem år. Særligt skattestigning og en dødbringende tyfon i oktober satte sit præg på verdens tredjestørste økonomi.

Således skrumpede Japans bruttonationalprodukt (bnp) i løbet af de tre måneder fra oktober til december sidste år med 1,6 procent i forhold til forrige kvartal.

Det er det største fald i økonomien siden andet kvartal af 2014, hvor økonomien svandt med 1,9 procent.

Det viser officielle tal offentliggjort mandag.

Fjerde kvartal af 2019 var mærket af en stigning i forbrugsskatten fra otte til ti procent samt en dødbringende tyfon. Både skattestigningen og tyfonen ramte Japan i oktober.

Tyfonen Hagibis hærgede Japan i midten af oktober, hvor den krævede over 100 menneskeliv og forårsagede store oversvømmelser.

Hagibis ramte Japan blot en måned efter en anden kraftig tyfon. Genopbygningsarbejdet efter den var endnu ikke færdigt.

Økonomer var forberedte på et fald i økonomien på omkring en procent. Ingen havde ventet et så stort fald som på 1,6 procent, fortæller Takeshi Minami, cheføkonom ved Norinchukin Research Institute.

Privatforbruget var særligt hårdt ramt de sidste tre måneder af 2019 med et fald på 2,9 procent. Det er det største fald i fem kvartaler.

Økonomer følger nu nøje situationen omkring det smitsomme coronavirus fra Kina for at se, hvilken indflydelse virusset får på den japanske økonomi.

Coronavirusset brød ud i den kinesiske provins Hubei i midten af december og har siden kostet 1770 mennesker livet i Kina.

Spredningen af coronavirusset rammer især produktionen og turismen i Japan.

I Japan udgør kinesere mere end en fjerdedel af alle turister i landet. Men coronavirusset har sendt chokbølger, der kan mærkes på hoteller og turistområder i hele landet.

/ritzau/AFP