Ny rapport: Klimatiltag giver op mod 7.000 grønne job til 3F’ere

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Der er masser af muligheder for beskæftigelse til det arbejdende folk, når Danmark de kommende år skal skrue op for klimaindsatsen.

Etablering af mere klimavenlig energi kan blandt andet give job til 6.700 3F’ere i en periode på fem år.

Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet, skriver Fagbladet 3F.

Ifølge notatet ”Grøn omstilling kan skabe tusindvis af nye job i Danmark” vil halvdelen af de nye arbejdspladser, 3.000, være inden for udbygning af fjernvarme. Knap 2.000 kommer i forbindelse med udskiftning af olie- og gasfyr. Resten primært ved at opsætte nye vindmøller.

Prognoser om kommende job kan være mere eller mindre konkrete.

For nylig kom det for eksempel frem, at klimavenligt brændstof til fly kan skabe 10.000 grønne job. Men en række forudsætninger skal være på plads, før det kan lade sig gøre. Blandt andet skal der skabes en efterspørgsel ved at ændre afgifter til flybrændstof.

I denne prognose mener direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, ikke, at der er tale om ”fugle på taget”:
– Det er i høj grad realiserbart, siger han til Fagbladet 3F.

I debatten om den grønne omstilling går kritikken ofte på, hvad det kommer til at koste. Om Danmark har råd til at investere de nødvendige penge i at etablere nye bioraffinaderier, vindmøller eller el-biler.

Men Lars Andersen synes, at det er en forkert præmis:
– Det kræver selvfølgelig investeringer, hvis vi skal den grønne vej. Men det skaber også vækst og arbejdspladser. Det handler om at dreje økonomien i en mere klimavenlig retning.

Han peger på, at investeringerne kan være en guldgrube for Danmark, hvis de bliver håndteret på den rigtige måde.

– Det kan give os velstand i fremtiden. Hvis vi kommer hurtigt i gang, er vi foran i bussen. Vi udvikler produkter, som andre lande efterspørger, siger Lars Andersen.

Det er især i byggeriet, at de nye job vil blive skabt. I Dansk Byggeri er man da også begejstrede for fremtidsudsigterne.

– Rapporten viser noget om det gigantiske potentiale, der er ved den grønne omstilling lige fra de største havvindmølleparker til den mindste udskiftning af termoruder i parcelhuset. Et potentiale, som både gavner klimaet, forstærker Danmarks styrkeposition i den grønne industri – og skaber tusindvis af gode solide danske arbejdspladser, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

– Ikke mindst energirenovering af den eksisterende bygnings- og boligmasse samt udskiftning af oliefyr, er i vores optik helt afgørende for, at det brede flertal bag klimaloven kan komme i mål med de ønskede energibesparelser, siger Bo Sandberg.

Forbundsformand i 3F, Per Christensen, peger på, at det er vigtigt, at også ansatte i andre brancher får mulighed for at få en bid af kagen.

– Der er rigtig mange 3F-job i at satse på klimainvesteringer. Men vi skal huske på de mange tusinder, der i dag arbejder i industrier, som ikke er grønne. Her skal vi sikre uddannelse og muligheder for omstilling. Klimaindsatsen skal ikke føre til, at vi sætter kollegaer af. Vi skal have alle med, siger Per Christensen.

Han kalder det også en ”vigtig sidegevinst”, at mange af arbejdspladserne vil blive skabt i provinsen.

– Det er med til at sikre et Danmark i balance, siger Per Christensen.

Redaktionel kontakt:
Marianne Troelsen Skou
tlf.: +4520498660
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)