Restaurant underbetalte fem kokke: Myndighed lod politisag lukke

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Den kinesiske Tatami Restaurant i Ringsted – der praler af at være blandt Danmarks største – blev forrige år snuppet i at underbetale fem kinesiske kokke, der var ansat gennem beløbsordningen.

Men den ansvarlige myndighed, Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der udsteder og kontrollerer arbejdstilladelser gennem beløbsordningen, lod sagen mod restauranten falde til jorden. Det skriver Fagbladet 3F.

Derfor har det ikke haft nogen retslig konsekvens for ægteparret, der fortsat ejer og driver Tatami Restaurant, at de i fem tilfælde ikke levede op til den kontrakt, der er grundlag for at kunne hyre kokke fra Kina.

Tværtimod udstedte SIRI samtidig eller kort efter lovovertrædelserne syv nye tilladelser til, at Tatami Restaurant kunne ansætte kokke fra Kina gennem samme ordning.

Tatami Restaurant blev midt i 2018 tiltalt for at have underbetalt fem kokke i en periode, der i alt strakte sig fra 1. september 2016 til 1. september 2017.

Ejerne af restauranten erkendte, at de ikke havde betalt den krævede løn alle måneder – og altså ikke havde levet op til reglerne for at have kinesiske kokke ansat på beløbsordningen.

En af kokkene fik kun en enkelt månedsløn i løbet af flere måneders ansættelse, hvilket ejerne af restauranten erkendte overfor politiet, viser en aktindsigt som Fagbladet 3F har fået hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Men kort før sagen skulle for retten, gik selskabet bag, Mokyo Aps, konkurs med en skattegæld på 650.000 kroner.

Og da anklagemyndigheden ikke uden videre kan rejse sager mod virksomheder, der er konkurs, rettede Midt- og Vestsjællands Politi henvendelse til SIRI for at afvente, hvordan politiet skulle forholde sig.

I dag kører Tatami Restaurant videre og samme ægtepar, Jishuan Yan og Mo Zhang, ejer og driver restauranten.

Men i sidste ende lukkede politiet i efteråret 2019 sagen, efter at have ventet på svar fra SIRI i flere måneder.

– SIRI er ikke vendt tilbage på vores henvendelse, og så må vi lukke sagen, fortæller anklager Camilla Meding fra Midt- og Vestsjællands Politi.

SIRI vil kun besvare Fagbladet 3Fs spørgsmål skriftligt.

Men styrelsen svarer ikke på, hvorfor den ikke er vendt tilbage til politiet i sagen, der handler om fem lovbrud på under et år, på en ordning, som myndighederne i årevis har haft mistanke om bliver misbrugt.

Tatami Restaurant har ellers flere gange været i karambolage med politiet, ligesom SIRI har udført kontrolaktion på restauranten.

I starten af 2017 kunne Dagbladet Ringsted fortælle, hvordan en kinesisk mand under en razzia skubbede til en kvindelig betjent og stak af. Han blev eftersøgt med hunde, der fandt ham i en opgang i en boligblok, hvor han igen forsøgte at skubbe en betjent væk, hvilket resulterede i at manden blev bidt i venstre arm af hunden.

Det kostede Tatami Restaurant en bøde på 10.000 kroner, fordi manden arbejdede uden arbejdstilladelse.

Senere samme år iværksatte SIRI med politiet en kontrolaktion på restauranten, netop med fokus på kokke ansat på beløbsordningen, som myndighederne mistænker for at blive groft udnyttet.

Her beskriver myndighederne blandt andet, hvordan “cirka seks medarbejdere bor i værelser uden vinduer”, mens andre bor i chefens hus.

Ægteparret bag Tatami Restaurant, Jishuan Yan og Mo Zhang, forklarer til Fagbladet 3F, at de ikke udbetalte korrekt løn til fem kokke i 2016 og 2017, fordi kokkene slet ikke arbejdede på Tatami Restaurant. Nogle arbejdede der kun i 1-2 måneder, så skiftede de til et andet job i Danmark.

Ifølge Yans kone Mo Zhang, der er registreret som ejer af Tatami Restaurant, har restauranten kun én kok ansat i dag – det er på trods af, at Fagbladet 3F gennem aktindsigt hos SIRI har fået oplyst, at restauranten i 2018 og 2019 har fået syv nye tilladelser som kok.

Det kan Mo Zhang ikke forklare.

Redaktionel kontakt:
Peter Cristian Nielsen
tlf.: +4541101994
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)