Onsdagens aktier: Rabatudsalg i Ørsted trykkede aktien i rødt marked

Det var fortsat uroen i Mellemøsten, der fik stemningen til at bølge frem og tilbage på aktiemarkederne onsdag – og det danske var ingen undtagelse.

Efter nattens iranske missilangreb mod to militære baser i Irak steg humøret dog en anelse hen over dagen – om end pilen endte med at vende ned.

Ørsted lå med i bunden af C25-indekset, og den placering blev tildelt energiaktien, efter at SEAS-NVE fik solgt en stor aktiepost med en mindre rabat.

Samlet endte eliteindekset, C25, med et marginalt fald på 0,2 pct. til 1239,0.

– Det startede lidt kedeligt i morges efter nattens angreb – men markederne er lige så stille og roligt kravlet op i løbet af dagen, siger Daniel Fabricius, der er børsmægler i ABG Sundal Collier, til Ritzau Finans.

– Fokus er fortsat, hvad der sker i Iran/Irak og også Trumps tale, der vil blive holdt efter børsens lukketid. Samtidig peger de amerikanske aktiemarkeder op fra åbning – og det giver også lidt medvind til de europæiske markeder på en relativt rolig dag herhjemme, fortsætter børsmægleren.

STORT BUNDT ØRSTED-AKTIER SOLGT MED LILLE RABAT

Selskabsmæssigt var der dagen igennem fokus på Ørsted, da SEAS-NVE tirsdag efter børslukketid satte et stort bundt aktier til et samlet beløb på over 6 mia. kr. til salg via en accelereret bookbuilding.

Onsdag fandt aktierne så nye ejere til en afregningskurs på 645 kr. Det svarer til en rabat på 2,6 pct. i forhold til lukkekursen tirsdag.

Og det fik investorerne til at kvittere ved at sende aktiekursen ned med 2,6 pct. til 645 kr.

SEAS-NVE meddelte i september, at det agtede løbende at reducere sin ejerandel til cirka 5 pct. i Ørsted som led i finansieringen af købet af Radius Elnet fra Ørsted.

SEAS-NVE har efter salget en ejerandel i Ørsted på 5,01 pct.

Med blandt de mest faldende aktier lå også Chr. Hansen, der sammen med Novozymes havde været under luppen hos Goldman Sachs, som genoptog dækning af de to aktier.

Det skete med anbefalingen “sælg” og et kursmål på 480 kr. for Chr. Hansens vedkommende, mens anbefalingen for Novozymes’ aktie blev til “køb” og et kursmål på 375 kr.

Chr. Hansen faldt 2,3 pct. til 510,40 kr., mens Novozymes steg 0,2 pct. til 322,70 kr.

I toppen af C25 endte GN med et plus på 2,7 pct. til 311 kr. uden selskabsspecifikt nyt.

SALGSTAL FRA MATAS SENDTE AKTIEN I VEJRET

Matas kom med en forsinket julegave til aktionærerne i form af en opdatering af salgstallene for materialistkædens tredje kvartal 2019/20, der blandt andet dækker julesalget.

Og gaven var værd at vente på, da omsætningen viste en stigning i kvartalet på 7,4 pct. til 1173 mio. kr.

Samtidig blev salgsforventningerne til helåret præciseret opad til en omsætningsvækst på omkring 5 pct. fra tidligere 3,5-5,5 pct.

Den underliggende omsætningsvækst – væksten i det sammenlignelige salg – ventes nu omkring 1,5 pct. mod tidligere 0,5-1,5 pct.

Matas-aktien blev den mest stigende på fondsbørsen onsdag med et plus på 16,7 pct. til 63 kr.

JUSTERINGER PÅ STRIBE
Fra børshusene var der onsdag flere justeringer af kursmål og anbefalinger at forholde sig til.

Transportkoncernen DSV Panalpina fik sænket anbefalingen til “neutral” fra “outperform” af BNP Paribas, mens kursmålet for aktien blev løftet med en tier til 750 kr.

Transportaktien steg 0,3 pct. til 755,80 kr. onsdag.

Exane BNP Paribas skar desuden sin anbefaling af A.P. Møller-Mærsk til “neutral” fra “outperform”. Kursmålet blev sat ned med 500 kr. til 9500 kr. B-aktien i Mærsk dykkede 1,7 pct. til 9300 kr.

SHORTERE GIK HVER SIN VEJ I PANDORA

Pandora, der steg 1,3 pct. til 343,60 kr., hvilket giver en samlet gevinst på 16,7 pct., siden selskabet præsenterede foreløbige tal for fjerde kvartal mandag, kunne konstatere, at de store kapitalforvaltere ikke er enige om, hvilken vej det skal gå for aktien.

Amerikanske Melvin Capital Management LP øgede sin satsning på kursfald i aktien og har nu en short-position, som svarer til 2,56 pct. af aktiekapitalen, mod tidligere 2,35 pct.

Det fremgik tirsdag efter børslukketid af en meddelelse fra Finanstilsynet.

Omvendt gik britiske Marshall Wace den modsatte vej og reducerede onsdag sin short-position i smykkeselskabet til 1,10 pct. af aktierne fra 1,36 pct.

Samtidig valgte Handelsbanken at sænke sin anbefalingen af aktien til “sælg” fra “køb”, mens kursmålet blev skruet en anelse op til 310 kr.

/ritzau/FINANS
Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:[email protected], www.ritzaufinans.dk