Svindlere overtog mands NemKonto og lånte penge i hans navn

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

NemID-systemet er solgt som en løsning, der kobler danskernes CPR-nummer med deres bankkonti. Men systemet er langtfra bombesikkert.

En mand oplevede, at kriminelle oprettede en ny konto og angav den som hans NemKonto. Det skete, uden at manden fik besked. Derefter blev hans pension på lidt over 12.000 kroner indbetalt på den fremmede konto. Det skriver Fagbladet 3F.

De kriminelle optog også et lån på 40.000 kroner, hvor pengene gik til den fremmede konto. Nu hæfter manden for beløbet. Det fremgår af en sag i det finansielle ankenævn.

– Sikkerheden kunne forbedres, hvis folk fik besked, når der sker noget med deres NemKonto eller NemID. Man er nødt til at hæve barren, så folk kan opdage, når der foregår noget mistænkeligt, siger Jacob Herbst, der er medejer af it-sikkerhedsfirmaet Dubex.

Det er statens Moderniseringsstyrelse, der har ansvaret for NemKonto. Styrelsen skriver på sin hjemmeside, at systemet ”kobler CPR-nummer med den bankkonto, som borgeren har valgt som NemKonto.”
Men i virkeligheden kan man godt gøre en anden persons konto til sin NemKonto. For eksempel kan en kvinde vælge, at hendes ægtefælles konto skal være hendes NemKonto. Den mulighed udnytter de kriminelle.

Manden var kunde i Danske Bank. Svindlerne oprettede en ny konto i Nykredit Bank og gjorde den til hans NemKonto.

Det kræver digital signatur eller NemID at ændre NemKonto. Det er uvist, hvordan svindlerne har fået fat i de oplysninger. Men det kan for eksempel være sket ved afluring på et bibliotek og brug af udstyr, der optager tastetryk.

I Danmark er mange it-systemer koblet op på NemID, både i banker, på sundhed.dk og eksempelvis kontakt med kommunen. Dermed kan man bruge det til at begå det ultimative identitetstyveri, advarer Jacob Herbst.

– Vi vil gerne gøre det let at benytte selvbetjeningsløsningerne, og derfor er meget koblet sammen med NemID. Men det er ligesom, at hvis du har et nøgleskab med en masse nøgler i, så skal du passe rigtig godt på nøglen til nøgleskabet, siger Jacob Herbst.

Direktionssekretær Andreas Espersen fra Digitaliseringsstyrelsen, understreger, at det skal være fleksibelt at bruge NemKonto. Derfor er der eksempelvis mulighed for, at ægtefæller benytter den samme konto, og derved får begge deres lønninger ind samme sted.

– Det er vigtigt at bevare borgernes mulighed for selvbestemmelse og selvbetjening ved, at de selv kan vælge og ændre deres NemKonto, siger Andreas Espersen.

– Hvis en fremmed uden brugerens viden tilegner sig hans eller hendes NemKonto, er det identitetstyveri og dermed en kriminel handling. Vi arbejder først og fremmest på at begrænse snyd med NemID og misbrug af NemID, fortæller Andreas Espersen.

Redaktionel kontakt:
Peter Cristian Nielsen
tlf.: +4541101994
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)