Efter stilladsoptøjer: Omstridt byggefirma meldt til skattemyndighederne

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Arbejdstilsynet har under et kontrolbesøg på den omstridte byggeplads på Lundtoftegade på Nørrebro, som i sidste uge blev stormet af vrede stilladsarbejdere, fundet forhold, der er så mistænkelige, at de har sendt sagen videre til Skattestyrelsen.

Det viser en aktindsigt, som Fagbladet 3F har fået.

Mindre end to uger før en faglig sag om løndumping eskalerede i vold, stenkast og et væltet stillads, henvendte Arbejdstilsynet sig til Skattestyrelsen, fordi de havde konstateret “uordnede arbejdstagerforhold”.

Skattemyndighederne er involveret i bekæmpelsen af social dumping i byggeriet, fordi der er udbredte problemer med moms- og skattesnyd i branchen.

Skattestyrelsen har en udvidet tavshedspligt og vil hverken be- eller afkræfte over for Fagbladet 3F, at de har fået en henvendelse fra Arbejdstilsynet.

Det er virksomheden DS Byggeri, der har været genstand for urolighederne på byggepladsen på Nørrebro, og det er netop den virksomhed, som Arbejdstilsynet mistænker for at overtræde skattereglerne.

Under kontrolbesøget 21. november skyndte to personer fra DS Byggeri at sætte sig i en litauisk indregistreret varevogn og køre fra byggepladsen, selv om Arbejdstilsynet forsøgte at komme i kontakt med dem.

Til gengæld var ejeren af DS Byggeri, Donatas Aleksandravicius, til stede sammen med en række litauiske byggearbejdere.

Hele balladen på Lundtoftegade startede som en faglig sag, hvor københavnske fagforeninger har opdaget overenskomststridige løn- og arbejdsvilkår hos DS Byggeri.

Siden tog sagen en voldsom drejning, da to fagforeningsfolk blev banket af et tæskehold, da de aftenen inden stilladsoptøjerne var på byggepladsen for at dokumentere forholdene.

Formanden for stilladsarbejderne Thomas Strømsholt har fortalt til DR, at bygge-direktøren Donatas Aleksandravicius selv udøvede vold mod en af de faglige medarbejdere.

Fagbladet 3F har tidligere fortalt, at DS Byggeri også står midt i en sag om underbetaling og social dumping i Aarhus, hvor de risikerer at ende i Arbejdsretten.

Det er totalentreprenøren Dansk Boligbyg, der står for opførelsen af seniorboliger på den udskældte byggeplads på Nørrebro, og her afventer adm. direktør Anton Nørgaard resultatet af den fagretslige sag, der kører mod underentreprenøren DS Byggeri.

DS Byggeri er blevet opsagt på byggepladsen på Lundtoftegade, men arbejder stadig for Dansk Boligbyg andre steder i landet.

– Vi er i gang med at kigge vores øvrige aftaler med DS Byggeri efter i sømmene for at vurdere, hvad der skal ske med dem, siger Anton Nørgaard.

– Det er et krav i vores aftaler, at man følger dansk overenskomst. Men vi kan som virksomhed ikke tvinge os adgang til deres bogholderi. Vi kan bede om dokumentation for, at tingene er i orden, og vurdere, om vi tror på de ting, som vi får, fortsætter han.

En del af balladen omkring DS Byggeri handler også om anklager om et livsfarligt stillads.

Det seks etager høje stillads blev væltet i sidste uge, da flere hundrede stilladsarbejdere protesterede over forholdene på byggepladsen.

Efterfølgende kom det frem, at Arbejdstilsynet har været på kontrolbesøg på byggepladsen to gange, i maj og november i år, uden at kunne konstatere overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.

Det er på ene af de kontrolbesøg, 21. november, at Arbejdstilsynet fandt de mistænkelige skatteforhold hos DS Byggeri.

Fagbladet 3F har været i kontakt med Arbejdstilsynet, men det ønsker ikke at uddybe mistanken mod DS Byggeri.

Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at få en kommentar fra Donatas Aleksandravicius fra DS Byggeri. Han har tidligere afvist at udtale sig om sagen.

Redaktionel kontakt:
Peter Christian Nielsen
tlf.: +4541101994
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)