Markedsoversigt: Novo og C25 i hopla – renten fulgte med op

Det danske aktiemarked var i hopla fra ugens begyndelse, hvor blandt andet høreapparatproducenterne GN og Demant gik frem, ligesom Novo Nordisk formåede at rejse sig oven på fald i sidste uge.

Stemningen blev atter påvirket af nyt om toldtvisten mellem USA og Kina.

– Vi har vænnet os til lidt af hvert, men denne gang er der altså positive signaler i forhold til at få en delaftale på plads inden udgangen af i år, siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

C25-indekset steg 1,4 pct. og satte lukkerekord i 1212,67 – understøttet af blandt andet Novo, der steg 3,4 pct. til 380,35 kr. efter et samlet på fald på 5,7 pct. i løbet af sidste uge i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag.

Blandt mandagens største vindere var også GN og Demant, der steg henholdsvis 2,9 pct. og 2,5 pct. til 315,80 kr. og 206,60 kr.

Ifølge en handler var der ikke kurspåvirkende nyt om de to selskaber.

For A.P. Møller-Mærsk bød mandagen på endnu et direktørexit, idet finansdirektør Carolina Dybeck Happe vil forlade rederiet senest til november næste år til fordel for et tilsvarende job i General Electric. Mærsk, der for bare to uger siden annoncerede, at driftsdirektør Søren Toft forfølger nye udfordringer, lukkede 1,6 pct. lavere i 9316 kr. målt på B-aktien.

Blandt sidepapirerne faldt Veloxis efter et atypisk købstilbud på selskabet, hvor selskabets majoritetsaktionærer har accepteret et bud, der ligger væsentligt under markedskursen.

De øvrige aktionærer tilbydes 6 kr. per aktie, som værdisætter selskabet til knap 8,9 mia. kr. Veloxis faldt 9,2 pct. til 5,99 kr.

Investorerne sendte også renterne op mandag, hvor håbet om en delaftale i handelskonflikten mellem USA og Kina fik investorerne til at foretrække aktier frem for de rentebærende papirer.

Det var meldinger i weekenden fra Robert O’Brien, der er amerikansk sikkerhedsrådgiver, som gjorde udfaldet. Ifølge O’Brien er det stadig muligt at nå en delaftale på handelsområdet inden årets udgang.

Herhjemme steg renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation 2 basispoint til minus 0,32 pct.

Dagens vigtigste nøgletal – det tyske IFO-indeks – afslørede som ventet, at erhvervstilliden er i bedring i Tyskland. Indekset steg som forudset af økonomerne til 95,0 i november fra 94,7 i oktober. Dermed fortsætter indekset med at rette sig lidt, efter at det i august nåede det laveste niveau siden 2012.

Respondenternes vurdering af det nuværende forretningsklima steg ligeledes til 97,9 fra 87,8 måneden før. Endelig steg forventningsindekset til 92,1 fra 91,6. Økonomerne havde ifølge Bloomberg News ventet en stigning i forventningsindekset til 92,5.

– Tysk økonomi befinder sig i en betydelig afmatning, men dagens IFO-tal indikerer, at bunden er ved at være nået, vurderer cheføkonom i Nordea Helge Pedersen.

/ritzau/FINANS
Nicoline Lärka Sørensen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:[email protected], www.ritzaufinans.dk