FAKTA: Sådan blev statskassen snydt for milliarder

Det blev kaldt danmarkshistoriens største skattetyveri, da statskassen blev drænet for 12,7 milliarder kroner i skandalen om udbytteskat.
Det samlede beløb er ifølge DR og Børsen vokset med op mod 940 millioner kroner, fordi de tre banker Danske Bank, Nordea og SEB har begået fejl i sagen.

De tre banker har i en årrække stået for selv at hjælpe kunder med at få søgt og udbetalt refusion af dansk skat på aktieudbytter, men de har ifølge Skatteministeriet begået en række fejl, som har ført til forkerte udbetalinger.

Læs her, hvordan svindlen angiveligt er foregået mod Danmark:
* Et større organiseret netværk af selskaber i udlandet har tilsyneladende søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.
– Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.
* Svindlen er angiveligt sket ved, at selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, som de vil have tilbagebetalt skat for.
* Ifølge Politikens oplysninger er de to sigtede i USA samt en tredje sigtet – briten Sanjay Shah – mistænkt for at have svindlet gennem fiktive amerikanske pensionsfonde.
* Ved at hævde at pensionsfondene ejede aktier i danske selskaber for mange milliarder, påstod de, at pensionsfondene havde ret til at få udbytteskat retur efter aftaler om dobbeltbeskatning mellem Danmark og USA.
* Den formodede svindel fandt sted i perioden fra 2012 til 2015.
* Skattestyrelsen har anlagt 470 civilretlige sager med et samlet krav på 12,7 milliarder kroner. Retssagerne er anlagt i blandt andet USA, Storbritannien, Malaysia og Dubai.

* Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) forventede at kunne få seks milliarder kroner retur. Det ventes at koste mindst to milliarder kroner i advokatregninger at hente pengene hjem.

Kilde: Skat, Politiken, Skattestyrelsen, Ritzau.