Markedsoversigt: Carlsberg stjal rampelyset mens renten kravlede op

Et bedre end ventet regnskab sendte fra børsåbning torsdag FLSmidth til tops i det danske eliteindeks, men i løbet af formiddagen stjal Carlsberg rampelyset med en opjustering og tog topplaceringen i C25-indekset, der torsdag steg 1,6 pct. til 1121,75.

Efter et flot første halvår venter Carlsberg nu en høj encifret organisk vækst i driftsresultatet i 2019 mod den tidligere forventning om en midt-encifret fremgang på den post.
Opjusteringen sendte Carlsberg-aktien op med 11,3 pct. til 975,20 kr., og i løbet af handelsdagen var aktien oppe med 12 pct., hvilket var den største stigning siden 2009 for bryggeriaktien.
Carlsberg-aktiens kursridt henviste FLSmidth, der steg 10,1 pct. til 270,10 kr., til den sekundære placering, efter at selskabet fra morgenstunden leverede et regnskab, der over en bred kam var bedre end ventet.
I bunden af det danske eliteindeks endte Novozymes med et fald på 4,3 pct. til 288,80 pct. oven på et regnskab for andet kvartal, hvor det ifølge analytikerne var svært at finde positive elementer.
Enzymproducentens salg viste i andet kvartal en negativ organisk vækst på 2 pct., og omsætningen endte på 3458 mio. kr., hvor der blandt analytikerne var ventet 3550 mio. kr.

Også Ørsted var aktuel med regnskab for årets andet kvartal, og det takserede investorerne til et kursfald på 0,8 pct. til 637,20 kr. Det skete, til trods for at driftsoverskuddet (EBITDA) var højere end ventet blandt analytikerne.
SAS-aktien steg 3,8 pct. til 9,87 kr. oven på offentliggørelsen af trafiktal for juli. De viste en negativ trafikvækst på 0,5 pct. målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK).
Der var torsdag rentestigninger på obligationsmarkedet, hvilket betød, at det ledende tiårige danske statspapir fjernede sig fra rentebundrekorden, der blev sat onsdag.
Renten på det ledende papir steg 4 basispoint til omtrent minus 0,52 pct., efter at statspapiret de seneste dage har sat den ene rentebundrekord efter den anden.
Det er sket, som handelskrigen mellem USA og Kina har fået skrevet flere nye kapitler med yderligere told fra amerikansk side og et kinesiske købestop for landbrugsvarer fra USA.

Stigningen i de danske statsrenter var en smule bedre end den udvikling, der blev set på tilsvarende statspapirer med tilsvarende løbetid på tværs af Europa.
For den tyske ditto steg renten 2 basispoint, mens renten på den franske pendant kravlede 3 basispoint op.
Fra morgenstunden viste den kinesiske eksport for juli sig at være bedre end ventet. Den steg 10,3 pct. målt i yuan mod en ventet stigning på 7 pct. ifølge Bloomberg News.
I løbet af eftermiddagen kom der tal fra USA, som også var bedre end ventet.
209.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge, hvilket var færre end ventet. Ifølge Bloomberg News lød forventningen på 215.000 nye ledige.
/ritzau/FINANS
Nicoline Lärka Sørensen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:[email protected], www.ritzaufinans.dk