Arbejdstilsynet ignorerede giftige stoffer i syv år

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.
INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.
**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

De ansvarlige myndigheder opdagede ikke, at der var problemer med sikkerheden, da ansatte på plastvirksomheden Sky-Light i Varde blev eksponeret for det farlige kemikalie, PMDA.
Det skriver Fagbladet 3F.
I syv år, fra 2009 til 2016, var Arbejdstilsynet ellers på besøg på virksomheden 14 gange.
Her gav de i 13 sager påbud og undersøgte sager omkring ulykker og problemer med hejsemaskiner, klemte fingre, kørsel med opspolervogne og en række andre områder. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet 3F har modtaget.
Men Arbejdstilsynet opdagede ikke, at der ikke var styr på sikkerheden omkring det nye, farlige stof, som virksomheden havde taget i brug i 2009.
Den manglende indsats fra Arbejdstilsynet møder kritik fra Christian Juhl, arbejdsmarkedsordfører i Enhedslisten:
– Arbejdstilsynet har ikke gjort, hvad vi forventer, af det gør i sådan en situation. Det her viser, at de har brug for en langt større metodefrihed, når de skal tilrettelægge deres besøg på virksomhederne, siger han.
Ifølge Christian Juhl skyldes den manglende indsats fra Arbejdstilsynet også de nedskæringer, som har ramt området:
– Det er en alvorlig svaghed, at Arbejdstilsynet ikke har haft kapacitet til at holde øje med farlig kemi. De sidste mange år er Arbejdstilsynet beskåret, høvlet ned og centraliseret, siger han.
Christian Juhl understreger dog, at den manglende indsats fra myndighederne ikke fritager virksomheden i deres ansvar for et sikkert arbejdsmiljø.
Villy Nielsen, formand for 3F Varde-Billund er også skuffet over Arbejdstilsynets indsats.
– Når Arbejdstilsynet alligevel bruger kræfter på at besøge Sky-Light, undrer det mig meget, at de ikke undersøger brugen af PMDA til bunds. Så havde vi måske kunne undgå, at mine medlemmer var blevet syge, siger Villy Nielsen.
Sky-Light i Varde indførte som den første danske virksomhed det nye kemikalie PMDA i 2009. Det skulle bruges til at gøre produktionen af folie og emballage mere effektiv.
Ifølge en række medarbejdere på virksomheden har de ikke brugt værnemidler, selvom det var påkrævet ifølge EU-mærkningen. Der har heller ikke været styr på de lovpligtige sikkerhedsdatablade.
Først i 2016 gik Arbejdstilsynet ind i sagen efter en anmeldelse fra 3F. Og i 2017 udfasede Sky-Light brugen af PMDA. Men der var det for sent: Mindst otte ansatte er blevet syge, og foreløbig seks har fået anerkendt arbejdet med kemi som arbejdsskade.
Arbejdstilsynet ønsker ikke at stille op til interview med Fagbladet 3F, men oplyser i et skriftligt svar, at det først i en klage fra 3F Varde-Billund blev gjort opmærksom på virksomhedens brug af PMDA i oktober 2016.
– Vi besøgte umiddelbart efter virksomheden, men der blev ikke konstateret overtrædelse af reglerne om anvendelse af stoffer og materialer i forbindelse med arbejdet med PMDA. Vi gav et påbud om, at virksomheden skulle revidere sin arbejdspladsbrugsanvisning. På et tilsynsbesøg er der først og fremmest fokus på de arbejdsprocesser, som den tilsynsførende ser og får beskrevet, skriver Arbejdstilsynet.
Der bliver også henvist til en rapport fra Arbejdsmedicinsk Klinik pa° Esbjerg Sygehus. Den viser, at problemerne med PMDA har været knyttet til en konkret produktionslinje fra 2014.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forholder sig ikke til den konkrete sag. Han understreger dog, at man under ingen omstændigheder skal blive syg af at gå på arbejde.
Derfor er han også glad for, at et bredt flertal i Folketinget i foråret blev enige om en aftale, der skal forbedre arbejdsmiljøindsatsen.
– Med aftalen tilfører vi 460 millioner kroner til Arbejdstilsynet og prioriterer midler til forskning i kemi i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), lyder det fra ministeren i et skriftligt svar til Fagbladet 3F.
– Aftalen indebærer også, at Arbejdstilsynets kontrol i højere grad tilpasses og målrettes de problemer med arbejdsmiljø, der er i brancherne – for eksempel ved at sætte fokus på udfordringer med det kemiske arbejdsmiljø i udvalgte brancher, lyder det fra Peter Hummelgaard, der understreger, at regeringen desuden har ambitioner om at afsætte flere permanente midler til tilsynet.

Redaktionel kontakt:
Peter Cristian Nielsen
tlf.: +4541101994
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)