Byggeriet om affaldsambitioner: Bæredygtighed er ikke gratis

SYNSPUNKT

Af formand Jens Koefoed, Dansk Byggeri Bornholm.

Bornholm vil være europamester inden for affaldssortering. Det er en flot ambition, som Bofa har lagt for dagen, og som klima- og bæredygtighedsudvalget og nu også natur- og miljøudvalget har sagt ja til at føre ud i livet.

I første fase handler planen om husstandsaffald, småt brandbart og affald fra kommunale institutioner. Men fra 2022 og frem rettes fokus i højere grad mod erhvervslivet.

I Dansk Byggeri vil vi gerne sortere og genbruge byggeaffald. Det sker faktisk allerede på en række områder. For eksempel genbruges rene nedknuste genanvendelige materialer til nye veje, anlæg og byggerier. Slidt asfalt fra gamle veje genbruges i nye asfaltblandinger. Nedknuste betonelementer genbruges i ny beton. Så bygge- og anlægsbranchen er allerede nu i gang med en bæredygtig udvikling. Men det er ikke en gratis udvikling, og den politiske beslutning bliver heller ikke gratis for de bornholmske husstande.

Ambitionsniveauet hos kommunalpolitikerne er højt, og det koster. Tænk hvis mælk, vaskepulver, rugbrød og andre basale ting i husholdningen pludselig steg med 15 procent, som der er lagt op til, at den nye bæredygtige affaldshåndtering skal koste husstandene på Bornholm. Og når erhvervsaffaldsområdet om tre år kommer med, så er der kun ét sted, den stigende omkostning kan placeres – det er hos kunderne. Og formentlig stiger prisen endnu mere frem mod 2032, når ambitionen om at blive europamester i affaldssortering skal føres endeligt ud i livet her på øen. Samtidig er det vigtigt at vi ikke laver et bureaukratisk system, som er umuligt at hitte rundt i på genbrugspladsen, og som bliver endnu et fordyrende led.

Vi vil i bygge- og anlægsbranchen gerne bakke op om en mere bæredygtig udvikling – det er nødvendigt. Men det er vigtigt at have for øje, at det ikke er en gratis omgang.