Naturvejleder om ræveoptagelser: Rævens uddøen var en kollektiv løgn

Naturvejleder om ræveoptagelser: Rævens uddøen var en kollektiv løgn
Foto fra video: Orla Hansen
| ABONNENT | 21. MAJ 2019 • 15:08
Af:
Mie Mølbak
| ABONNENT
21. MAJ 2019 • 15:08
En lyslevende ræv luskede natten til mandag ind foran et vildtkamera i Olsker, der fangede tydelige billeder af dyret. Ræven er officielt er uddød på Bornholm, men optagelserne overrasker ikke naturvejleder Jens Kofoed det mindste.

– Jeg har vidst hele tiden, at der lever ræve på Bornholm, siger han.

Videoen fra vildtkameraet er det første håndfaste bevis i 30 år for, at der er ræv på Bornholm. Gennem alle årene har Jens Kofoed dog samlet og nedskrevet historier fra hele øen, fra mennesker der mener at have set ræven med egne øjne.

– Jeg er oppe omkring 50 observationer, og det er kun toppen af isbjerget. Det er jo ikke alle, der kommer og fortæller om deres observationer til mig, siger naturvejlederen, der senest selv har set en ræv i maj 2001.

Stærke følelser

Det har nærmest været betragtet som kontroversielt at tro på rævens eksistens. Alligevel har Jens Kofoed stædigt holdt fast i sin overbevisning om, at en lille bestand overlevede skabepidemien i slutningen af 80'erne.

– Det har undret mig, hvor stærke følelser der er omkring det. Der er så mange, der har været glade for, at jeg ville tage imod deres observation, for jægerne har bare sagt, at det ikke kan passe. Der er nærmest gået religion i det. Det er blevet sådan, at der er ikke ræv på Bornholm. Færdig, siger Jens Kofoed.

På trods af de talrige formodede ræveobservationer, endte ræven med officielt at blive erklæret uddød.

– Den kollektive løgn vandt, siger Jens Kofoed.

Naturvejlederen mener, at mange har haft travlt med at benægte og bortforklare beviserne for, at ræven stadig er her. En teori går også allerede på, at ræven på billedet fra vildtkameraet kan være sat ud.

– Hvis nogen har set en ræv, så er det en rød kat. Hvis nogen finder en død ræv, så er den plantet. Hvis nogen har set rævefodspor, så kender de ikke rævefodspor, eller det må have været fra en hund. Og selvfølgelig siger man nu, hvor den er fanget på video, at den selvfølgelig må være sat ud, siger Jens Kofoed.