Leif Olsen kræver juridisk redegørelse for mørkelægning

Leif Olsen kræver juridisk redegørelse for mørkelægning
Formand for regionskommunens Natur- og Miljøudvalg, Leif Olsen (SF) er ikke tilfreds med, at væsentlige dokumenter om tre forureninger ved Klemensker hemmeligholdes. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 31. JAN 2021 • 20:05
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
31. JAN 2021 • 20:05

Det undrer Leif Olsen (SF), som er formand for Bornholms Regionskommunens Natur- og Miljøudvalg, at embedsmændene i regionskommunens Center for Natur, Miljø og Fritid har valgt at mørkelægge væsentlige dokumenter om verserende miljøsager, der involverer Bornholms Andelsmejer i Klemensker.

Det er dokumenter i sagen om forureningen af vandløbet i Præsteskoven den 26. august 2020, forureningen af Præstemosen den 3. november 2020, samt en for offentligheden hidtil ukendt forurening af søer og vandløb ved Klemensker, der angiveligt fandt sted i foråret 2020, som embedsmændene ikke mener offentligheden skal have indsigt i.

Undrer sig

– Jeg synes, det er mærkeligt, at man kan undtage dokumenter baseret på en politianmeldelse, der er indgivet længe efter aktindsigten burde have været besvaret, udtaler han med henvisning til den anmodning om aktindsigt fra Bornholms Tidende, som embedsmændene har valgt delvist at afvise.

– Det er jeg ikke helt tilfreds med, fortsætter han.

Leif Olsen har derfor, i sin egenskab af formand for Natur- og Miljøudvalget, bedt embedsmændene om at udarbejde en skriftlig redegørelse for den juridiske baggrund for at afvise aktindsigt.

– Selve beslutningen om at afvise aktindsigt er en administrativ beslutning. Den kan jeg som politiker ikke blande mig i, men jeg kan holde øje med, hvad der sker, siger han til Bornholms Tidende.

Leif Olsen ønsker ikke at udtale sig om, hvad årsagen til, at embedsværket har mørkelagt forureningerne kan være.

– Det ved jeg ikke, så det vil jeg helst ikke spekulere over, før jeg har set redegørelsen, siger han.

Vil orienteres løbende

Leif Olsen har desuden besluttet, at medlemmerne af Natur- og Miljøudvalget fremover, hvert kvartal, skal have en detaljeret orientering om verserende miljøsager i regionskommunen fra embedsmændene.

Det har han, fordi det først var, da Bornholms Tidende afdækkede omstændighederne ved forureningen af Præstemosen og forureningen af vandløbet i Præsteskoven, at Leif Olsen og de resterende medlemmer af Natur- og Miljøudvalget blev opmærksom på disse miljøsager.

Og den hidtil ukendte forurening af søer og vandløb ved Klemensker, som fandt sted i foråret 2020, har han heller ikke hørt om.

Dem har embedsværket ikke tidligere orienteret udvalgsmedlemmerne om.

– Det kan ikke nytte noget, at vi som politikere skal læse den slags i avisen, siger Leif Olsen.

Han har derfor til det førstkommende møde i Natur- og Miljøudvalget bedt embedsværket om en detaljeret oversigt over samtlige forureningssager, der har forbindelse til andelsmejeriet siden 2018, og samtlige forureninger fra virksomheder på Bornholm siden 2018.

Anbefaler ændret kompetencefordeling

Hændelsesforløbet og den manglende orientering af politikerne får også Leif Olsen til at anbefale medlemmerne af den næste kommunalbestyrelse, som bliver valgt i november, at revurdere og muligvis ændre kompetencefordelingen mellem de kommunale embedsmænd og politikerne i Natur– og Miljøudvalget.

– Det er kommunalbestyrelsen, der vedtager spildevandsplaner og tilladelser til udledning af spildevand. Det er os, der i sidste ende har ansvaret. Derfor er det vigtigt, vi er orienteret om verserende sager, siger Leif Olsen.

At han ikke allerede nu vil tage fat på at få ændret kompetencefordelingen skyldes, at der er mindre end et år tilbage af den nuværende valgperiode, og at det derfor ikke kan nås at få gennemført en ændring i indeværende valgperiode, forklarer Leif Olsen.