Initiativtagere til sundhedshus savner klar besked fra kommunen og regionen

Initiativtagere til sundhedshus savner klar besked fra kommunen og regionen
Planerne for Østre Skole indebærer nedrivninger af de mindst attraktive bygninger, mens hovedbygningen ud til Pingels Allé skal renoveres i PKA og Rønne Center for Sundhed og Trivsels planer. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 30. MAR 2021 • 11:57
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
30. MAR 2021 • 11:57
Jakob Nørmark
Journalist

SUNDHED

Gennem halvandet år har en gruppe ildsjæle fra forskellige sundhedsfag arbejdet på et tværfagligt sundhedshus i Rønne. Forhåbningen er, at et sundhedshus på den tidligere Østre Skole kan blive et trumfkort i kampen om at nedbringe manglen på læger, tandlæger og andre faggrupper.

Snart skal de afgørende underskrifter sættes, hvis projektet skal realiseres, og det frustrerer initiativtagerne, der har indgået et samarbejde med pensionskassen PKA, som står for finansieringen, at kommunen og regionen ikke er gået mere aktivt ind i et samarbejde.

– Status for sundhedshuset er, at vi er ved at forhandle huslejen på plads. Vi har gerne villet have kommunen og regionen med, men de siger, at huslejeforhandlingen først skal på plads, inden de beslutter, om de vil gå videre ind i projektet, fortæller tandlæge Camilla Ulrich, der er direktør for Rønne Center for Sundhed og Trivsel.

Projektet fordyres af, at det ikke bare handler om nybyggeri. I de langsigtede budgetter skal udgifterne til nedrivningen af adskillige bygninger og renoveringen af blandt andet skolens gamle hovedbygning ud til Pingels Allé medregnes, ligesom pensionskassen PKA skal forrente dens investering. Det er alt sammen med til at øge lejeudgifterne.

Spørgsmålet er, om huslejeniveauet bliver for højt til, at Region Hovedstaden og Bornholms Regionskommune vil deltage. Uden offentlig deltagelse og medfinansiering er det højst usikkert, om projektet er muligt at gennemføre for de lokale sundhedsaktører.

Den manglende villighed til at forpligte sig fra det offentliges side, gør det vanskeligt at komme videre.

– Hvis vi kunne få politisk opbakning og forhåbentlig noget økonomi i det fra kommunens og regionens side til at få etableret et sundhedshus, kunne vi måske tiltrække nogle flere faggrupper inden for sundhed til Bornholm, siger Camilla Ulrich.

– Vi har behov for at vide, hvor stort projektet skal være, og hvad kommer det til at koste, så vi bedre kan planlægge sundhedshuset. Vi tror på, at et kommunalt, regionalt og privat partnerskab bestemt kunne være gavnligt og betyde, at borgerne kan få et kvalitetstilbud, siger hun.

Arbejdet med et sundhedshus har stået på siden 2019. Det var Bornholms Regionskommune, der ledte initiativtagerne på sporet af de næsten helt tomme skolebygninger. Oprindeligt forestillede gruppen sig at bygge et nyt sundhedshus fra bunden på en bar mark i udkanten af Rønne.

Klar udmelding ønskes

Hos Region Hovedstaden bejler Rønne Center for Sundhed og Trivsel til praksisklinikken på hospitalet, der skal finde nye lokaler og organisering fra maj 2022. Der er også håb om, at sundhedshuset vil gøre det muligt at tiltrække en kiropraktor til Rønne.

Initiativtagerne til sundhedshuset har tidligere ytret et ønske om et større engagement i sundhedshuset fra regionskommunens side. De ser gerne, at kommunen klart melder ud, hvilke kommunale funktioner der kan placeres i et sundhedshus på Østre Skole. Sundhedsplejen og SSP er blandt kandidaterne. Den kommunale tandpleje for børn og unge ligger i forvejen på matriklen, og Rønne Center for Sundhed og Trivsel håber, at klinikken kan tænkes ind i sundhedshuset, da det vil skabe flere fordele, hvis tandlægerne arbejdede under samme tag. Der er i øvrigt også behov for at gøre tandplejens rammer mere tidssvarende, bemærker Camilla Ulrich. Det samme fremhævede den kommunale tandplejes MED-udvalg, der i januar meddelte, at tandplejens stab ser positivt på at flytte til et sundhedshus.

"Udsigten til at kunne flytte ind i lokaler, der kan udgøre en moderne tandklinik, tilpasset nutidens krav, ser MED-udvalget som en ubetinget fordel. Konkret vil nye rammer betyde, at arbejdsmiljøet vil kunne forbedres væsentligt i forhold til især udfordringerne med ventilation og støj i de nuværende rammer", skrev medarbejderne i en udtalelse, hvor adgangsforholdene for handicappede, det faglige fællesskab og forbedrede personalefaciliteter også blev fremhævet som plusser.

En vigtig mission med projektet er at skabe grobund for tiltrækning af nogle af de faggrupper, som der på Bornholm er mangel på.

– Der kommer ikke nogen nye sundhedspersoner til Bornholm lige nu. Man drømmer jo ikke om at købe en ældre klinik, og vi ser absolut sundhedshuset som en løsning på det rekrutteringsproblem, der er på Bornholm, fordi de vil komme til et sundhedshus, der har de nyeste faciliteter, siger Camilla Ulrich, der efterspørger, at regionskommunen går lige så aktivt ind i arbejdet, som myndighederne har gjort flere andre steder i landet.

– Sundhedshuse er det nye sort, siger hun om tendensen til at samle flere faggrupper under samme tag.

Som planen ser ud, vil sundhedshuset have blandt andet ergoterapeuter, sundhedsplejersker, psykologer, børne- og familiepleje og tandklinik på matriklen.

Workshop uden politikere

I sidste uge deltog Rønne Center for Sundhed og Trivsel i en workshop om sundhedshuse og disses betydning for udviklingen og udbuddet af sundhedstilbud. Også ansatte og politikere fra regionskommunen og regionen var inviteret med af oplægsholderen fra Aalborg Universitet.

– Politikerne glimrede desværre ved deres fravær, konstaterer Camilla Ulrich.

For hende føles det, som om politikerne ikke har forstået, hvor langt gruppen er nået, og at de står med et færdigt projekt. Det er ikke hendes opfattelse, at embedsmændene endnu har præsenteret politikerne for sundhedshusets budget, selv om Rønne Center for Sundhed og Trivsel allerede fremsendte budgettet til regionskommunen i november.

– Vi kommer ikke ud af stedet. Det er ikke et luftkastel, vi sidder med, siger hun.

En større rolle

Ud over at forpligte sig økonomisk til en husleje kan bidraget fra kommunen og regionen også være, at de offentlige sundhedsudbydere påtager sig en større rolle i projektet. Camilla Ulrich fortæller, at hun gerne så, at kommunale medarbejdere kunne understøtte de næste skridt i processen.

– Vi har alle fuldtidsjob ved siden af, siger tandlægen.

I februar blev kommunalbestyrelsen orienteret om, hvorledes arbejdet med et sundhedshus skrider frem. Den kommunale administration lagde da op til, at politikerne i april principielt skal tage stilling til kommunens engagement, herunder hvordan man skal finansiere en "mere omfattende udviklingsindsats".

Trægheden i de offentlige systemer og den manglende forståelse for visionerne tærer på kræfterne, medgiver Camilla Ulrich.

– Der er da også nogle dage, hvor jeg tænker, "lad os bare droppe det". Jeg gør det af hjertet for befolkningen, fordi jeg er frustreret over ventetiderne på at komme til for eksempel tandlæge. Det er ikke for at få en økonomisk gevinst ud af det, at vi gør det her, siger Camilla Ulrich.

Er der nogen tidsplan for, hvornår huslejeaftalen skal indgås?

– Vi skal have generalforsamling i april, hvor vi håber at få landet den aftale med PKA. Hvis vi får landet aftalen, så kan der gå 16 til 18 måneder, før man kan begynde at rive ned og bygge. Men der er mange ting, der kan slå benene væk under sådan et projekt og gøre, at processen bliver udskudt, siger Camilla Ulrich.

Fakta

I slutningen af december sidste år besluttede regionskommunen at sælge Østre Skole-grunden til initiativgruppen bag et sundhedshus.

Dette blev besluttet efter en budrunde, hvor arbejdsmarkedspensionskassen PKA som investor indgav et betinget bud på at købe skolen.

Planen er nu at etablere et sundhedshus, der har plads til flere autoriserede sundhedsaktører på matriklen, mødefaciliteter, lokalt foreningsliv med videre.

Sundhedshuset er et samarbejde mellem Bornholms Regionskommune, PKA og selskabet Rønne Center for Sundhed og Trivsel, der er en sammenslutning af tandlæger, fysioterapeuter, praktiserende læger og speciallæger samt en optiker og en osteopat.