Glæde i Boderne efter års uvished: De får medhold og må udvide

Glæde i Boderne efter års uvished: De får medhold og må udvide
Per og Jette Koefoed har fået medhold i planklagenævnet og kan nu gå i gang med at udvide deres sommerhus i Boderne. Foto: Berit Hvasssm
PLANLÆGNING | BODERNE | ABONNENT | 26. AUG 2021 • 13:37
PLANLÆGNING | BODERNE | ABONNENT
26. AUG 2021 • 13:37

To et halvt år tog det fra Per og Jette Koefoed købte et lille sommerhus i Boderne, til de kan gå i gang med den planlagte udvidelse.

Vejen dertil er lang og kringlet og starter med, at parret kort tid efter overtagelsen i maj 2019 søger kommunen om landzonetilladelse til at bygge ud med 38 kvadratmeter.

– Efter ni måneder fik vi afslag, husker Per Koefoed.

Byggetilladelsen var ikke noget problem, men kommunens byggesagsbehandlere var på daværende tidspunkt i tvivl om, hvilken status det selvgroede sommerhusområde sydøst for Rønne ville få.

Kommunen havde gennem flere år arbejdet i retning af at give området mellem fiskerlejet og det militære skydeterræn Raghammer status som sommerhusområde. Man var derfor i gang med et større planlægningsarbejde, der senere viste sig at være omsonst, idet forsvaret i januar 2020 nedlagde veto mod, at der blev ændret så meget som et komma i den gældende regulering af området.

Grundejerforeningen er glad

Men det var der ingen, der havde forudset, da Per og Jette Koefoed købte sommerhus i Boderne. I efteråret 2019 rykkede parret for at få deres landzonetilladelse og modtog et officielt svar fra kommunen.

– De skrev, at fordi der var en ny lokalplan på vej, kunne de kun give tilladelse til en mindre tilbygning på otte kvadratmeter. Så kunne vi klage til Planklagenævnet, hvis vi ville, fortæller Per Koefoed.

På det tidspunkt havde Per og Jette Koefoed revet al indmad ud af huset.

Herefter klagede parret til planklagenævnet, som er højeste instans på området og nu, halvandet år senere, har Per og Jette Koefoed endelig fået svar: Kommunens afgørelse omstødes, og parret får lov til at udvide med 38 kvadratmeter til i alt 83 kvadratmeter.

– Der står i de gamle deklarationer for Boderne, at sommerhusene må være op til 90 kvadratmeter, hvis de ligger i skoven, og det gør vi. Så vi er glade, og grundejerforeningen er rigtig glade, for der er flere derude, der gerne vil bygge om og bygge til, siger Per Koefoed.

Klar til næste sommer

Per og Jette Koefoed er frustrerede over den lange sagsbehandlingstid. Men allermest er Per Koefoed skuffet over myndighedernes indstilling i forløbet.

– Det, der ærgrer mest, det er, at man søger tilladelse hos en instans, der ikke tør tage ansvar. Det er lidt sørgerligt, siger han.

Parret går nu i gang med at udvide sommerhuset i Boderne med 38 kvadratmeter.

– Vi beholder det nye køkken, som vi jo endte med at installere, så vi kunne være i huset. Vi håber, vi er klar til næste sommer.

 


Planklagenævnets afgørelse

Nævnet lægger til grund, at området ikke er et sommerhusområde i planlovens forstand. Området ligger i landzone.

Nævnet finder ikke, at området Boderne skal betragtes som et samlet område med væsentlige landskabelige og naturmæssige interesser. Nævnet lægger i den forbindelse vægt på, at den aktuelle ejendom ligger tilbagetrukket fra kysten i udkanten af området, nær landbrugs- og skovarealer. Den registrerede beskyttede natur grænser ikke direkte op til ejendommen, ligesom der ikke forefindes beskyttet natur på selve ejendommen.

Nævnet lægger endvidere vægt på, at sommerhuset ønskes udvidet med 38 kvadratmeter til et samlet boligareal på  83 kvadratmeter, og at naboejendommene har et grundareal på henholdsvis 1.577 kvadratmeter og 1.140 kvadratmeter med ejendomsbebyggelse på henholdsvis 81 kvadratmeter og 66 kvadratmeter plus 16 kvadratmeter udhus.

På den baggrund ændrer nævnet Bornholms Regionskommunes afslag til en tilladelse.