Bedemand: Lad børnene være med

Bedemand: Lad børnene være med

Man skal ikke holde børn væk fra begravelsesforberedelser eller at snakke om døden. Det mener bedemand Anne Langskov, som netop har fejret 25 års jubilæum som bedemand.

– Begravelser bliver mere personlige, det giver også mulighed for at inddrage børn og børnebørn. For eksempel bliver det mere og mere acceptabeltat få malet kisten. Nogle får urnen med hjem på forhånd, så kan børnebørnene måske male på den, eller de kan tegne tegninger til kisten, forklarer bedemanden.

– Det er en del af sorgprocessen. Mit råd er også, at børn gerne må komme med til begravelsen, siger Anne Langskov, der også mener, det kan være en god ide, at børnene ser den afdøde.

– Børn ser så meget død i medierne og film. Det er vigtigt, at de selv ser, at det faktisk godt kan være smukt. Man afmystificerer det at være død, hvis de får lov, også at det ikke er ulækkert at røre ved en afdød. Man er bare kold, siger bedemanden, der ikke mener, at det er synd for børnene.

– Det er synd at holde dem fra det. Fordi det er en del af livet. Vi kan ligeså godt kalde en skovl for en skovl. Det er så vigtigt. Snak med børnene om døden, men på en naturlig måde, hvor man f.eks. bringer det på bane, hvis man ser en rustvogn, råder lyder rådet fra Anne Langskov.