Passager: Express 1 er uegnet til at sejle i Østersøen

Passager: Express 1 er uegnet til at sejle i Østersøen

Bornholms nye hurtigfærge Express 1 vovede sig mandag ud i bølger på op til 3,5 meter, hvilket viste sig at blive en hård tur for passagererne.

– Færgen er bestemt ikke egnet til Østersøen. Jeg kan godt forstå, Molslinjen aflyser så ofte. Sådan en tur kan ingen være tjent med. Det var voldsomt, siger Claus Bay Jacobsen fra Svaneke.

Han var med afgangen fra Rønne mod Ystad 12.30 og fortæller, at problemerne opstod lige så snart, færgen havde forladt havnen.

– Den ryger op på bølgerne, så det suger i maven, og så banker den simpelthen ned igen. Efter ti minutter må personalet rydde alle diske og alt, hvad de har, for det hele vælter jo rundt, siger han.

Han er glad for, at han ikke havde sine børn med på turen.

– Den mindste er 12 år, og hun havde været rædselsslagen for sådan en tur. Ungerne skriger, selv voksne mennesker skriger og folk brækker sig over alt. Alle er syge, siger han om mandagens overfart.

Claus Bay Jacobsen har dog stor ros til personalet om bord.

– De kæmpede simpelthen en kamp for at tørre op og hjælpe, hvor de kunne.

Da Claus Bay Jacobsen og hans kone kommer ned til bilerne, kan de se, at det ikke kun er passagerer og personale, der har haft en hård overfart.

– Min kone spørger, om der ikke holdt en hvid bil foran vores. Så kigger vi rundt, og den holder så helt nede ved agterenden 10-15 meter væk fra, hvor den var blevet parkeret. Vi kunne se, at hele venstre forskærm faktisk var revet af, som den var banket op i et rækværk, siger han.

Molslinjen har tidligere mødt stor kritik for at aflyse, allerede når bølgehøjden når tre meter. Nu forstår Claus Bay Jacobsen altså hvorfor. Han oplever, at der er kæmpe forskel på at sejle med Leonora Christina og Express 1 i hårdt vejr.

– Jeg har sejlet mange gange med Leonora Christina, og den vipper jo også, men så skal man bare sætte sig ned, og så går det fint, men Express 1 opfører sig jo på en helt helt anden måde. Det her var helt ekstremt i forhold til, hvad vi nogensinde har oplevet før, siger han.

Express 1 er godkendt til at sejle i seks meter høje bølger. Molslinjen har begrundet aflysningerne med hensynet til passagerernes komfort.

– De har før fået på nakken over, at de aflyser. Nu sejler de, men jeg vil ikke ønske at komme ud og sejle i 3,5 meter høje bølger igen, sådan som den færge opfører sig i Østersøen, siger Claus Bay Jacobsen.

– Det er færgen, den er gal med. Vi kan jo heller ikke være tjent med, at den ikke sejler. Molslinjen må se at komme med en færge, der kan klare det.