Hej Anne,
Du er SOSU-assistent, og spekulerer i disse dage på om du må sige noget i valgkampen, f.eks.om dit arbejdsområde.
Det må du gerne, du har din fulde ytringsfrihed, og din chef skal ikke først orienteres om, hvad du vil sige.
Men der er nogle ting, du skal være opmærksom på.
Du skal huske at sige, at du udtaler dig som privatperson. Det er din personlige mening, du kommer med. Du udtaler dig på egne vegne. Hellere sige det en gang for meget end en gang for lidt, for det er et centralt punkt i den Vejledning for offentligt ansattes ytringsfrihed, som Justitsministeriet udsendte for et år siden.
Vejledningen er på 20 sider og ligger på ministeriets hjemmeside, læs den.
Den er ret præcis. I forordet står der: Det er afgørende for et velfungerende demokrati, at offentligt ansatte deler deres viden i den offentlige debat.
Der står også, for at tage et sidste citat, at ÂOffentligt ansatte har en udstrakt ytringsfrihed, der betyder, at de som udgangspunkt ikke kan afskediges, degraderes eller på anden måde mødes med negative konsekvenser på jobbet på grund af deres ytringerÂ.
Jeg ved godt, at frygten for at der alligevel sker noget på jobbet, er til stede. Det kan jo pakkes ind på mange måder, og så står du uden et job, og hvor går man hen og får et nyt, når der kun er en kommune? Men netop derfor, fordi vi kun har en kommune, må politikere og embedsmænd være ekstra på vagt for din ytringsfrihed.
Sig noget.
Kjeld Pedersen
Haslevej 132
Rønne