Flere restriktioner skal mindske muteret coronasmitte

Regeringen vil indføre yderligere restriktioner i nordjyske kommuner, der er berørt af en mutation i coronavirus, som kommer fra mink.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag.

Der er registreret 12 personer i Nordjylland med coronavirus, som er muteret. Mutationen betyder, at fremtidige vacciner kan risikere ikke at få den ønskede effekt.

For at inddæmme smitten anbefaler myndighederne, at der indføres en række nye tiltag.

De berørte kommuner i Nordjylland er blandt andet Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø.

Sundhedsmyndighederne har endnu ikke de konkrete tiltag og restriktioner klar, men ifølge statsministeren “vil der være tale om en nedlukning, der går længere end de restriktioner, der gælder i resten af Danmark”.

– Vi ved godt, at vi efterlader jer i Nordjylland i uvished til i morgen. Det beklager jeg, men vi skal handle nu. Det drejer sig om liv og død ikke kun i Danmark, men i hele verden, siger hun.

Tiltagene vil blive præsenteret torsdag.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser, at der er registreret 783 smittede i Region Nordjylland den seneste uge.

– Halvdelen af dem, der er smittet, er forårsaget af en smitte, som på et tidspunkt har været gennem minkpopulationen i området, siger han på pressemødet.

Ifølge Heunicke er der ikke tegn på, at de patienter, der er smittet med den muterede coronavirus, har et mere alvorligt sygdomsforløb end andre forløb, der kendes fra covid-19.

Mette Frederiksen oplyser, at myndighederne “stærkt vil optimere smitteopsporing” og lave en konkret plan for, hvordan der bliver testet så mange som muligt fra de berørt områder i Region Nordjylland.

På pressemødet offentliggjorde statsministeren, at alle danske mink skal aflives i kampen for at stoppe en spredning af den muterede coronavirus.

/ritzau/