Jul skal der være, mener Svaneke Handelsstandsforening. Også i en coronatid. Arkivfoto: Berit Hvassum

Julen er udfordret – men byen kæmper for den

JUL

Julen 2020 bliver efter alt at dømme ikke, som den plejer. Forsamlingsforbud og andre restriktioner betyder, at de store juletræstændinger med flere hundrede børn og voksne samlet på lidt plads, ikke kan afvikles. I hvert fald ikke på samme måde, som de plejer. Heller ikke i Svaneke.

Men jul skal der være, mener Svaneke Handelsstandsforening, som derfor er i gang med at undersøge, hvordan man kan få tændt byens juletræ på en måde, hvor selv politiet kan give sin velsignelse.

– Det kan eksempelvis være ved at dele juletræstændingen op i flere mindre forsamlinger, siger handelsstandsformand, Jesper Vigel, der regner med, at foreningen er klar med til at fortælle om Svanekes bud på en coronasikker juletrætænding i næste uge, når man har fået en tilbagemelding fra politiet.

Byforeningen Svanekes Venner har meddelt, at man ikke i år som tidligere vil stå for Svanekes megasize byjulekalender, hvor der hver dag fra 1. til 24. december åbnes en “låge” et sted i byen. Alle låger er et vindue, en dør eller en port i en lokal virksomhed eller i skolen, børnehaven eller kirken.

Men også denne del af julen skal gentages i år, mener Svaneke Handelsstandsforening, der også påtager sig opgaven med byjulekalenderen.

Ligesom for juletræstændingen skal man også her finde ud af, hvordan eventet kan foregå indenfor de gældende coronarestriktioner.

 

 

På grund af corona blev en del af årets hønseskidninger aflyst, og det giver et tydeligt nedslag i årets indtægter. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Knap så skidegodt som det plejer

Der skulle ses langt tilbage, da Svaneke Handelsstandsforening onsdag holdt sin generalforsamling. Den var nemlig udskudt fra 25. marts i år, hvor Danmark var lukket ned på grund af corona.

– Det er en lidt underlig fornemmelse, at stå her medio oktober for at holde beretning for året 2019. Det er jo lang tid siden! Et nyt år er næsten allerede gået, lød det fra formand Jesper Vigel, som derfor også kun punktvis kom ind på foreningens arbejde i 2019.

Herunder at byen har haft rigtig mange besøgende til blandt andet påskearrangementerne, Forårfornemmelser i Svaneke i maj, eventet Kulinarisk Ø med ”Svaneke Smager” og guidede ture med smagsoplevelser den 26. og 27. juni var godt besøgt.

Ligesom også torvedage, efterårsferien og hønseskidning giver besøgende i byen.

– Hønseskidningsteamet bliver ved med at slå rekorder. Omsætningen nåede i 2019 op på 93.000 kroner, hvilket resulterer i et overskud til foreningen på 64.000 kroner, kunne formanden fortælle.

Foreningen forventer dog, at handelsstandsforeningen kommer ud med et lidt større underskud for 2020 end for 2019. For på grund af corona blev en del af årets hønseskidninger aflyst, og det giver et tydeligt nedslag i årets indtægter. Der regnes med 60.000 kroner mindre i indtægt på de flittige høns end forventet.

Handelsstandsforeningen satsede i 2019 stort på julen og på at gøre Svaneke til en juleby hele december.

– Et fantastisk juleprogram igennem hele december i 2019, vidner om stor sammenhængskraft i byen, fastslog handelsstandsforeningsformanden. Foreningen investerer også i julen. Juleaktiviteterne beløb sig i 2019 til 84.000 kroner, oplyste Jesper Vigel.

Bestyrelsen har besluttet, at julen får en tand til i 2020, hvor yderligere 10 juletræer skal op i Brænderigænget.

Der skal heller ikke spares på julen i 2020, selvom indtægterne på grund af corona er mindre, mener bestyrelsen, for foreningen har så god en økonomi, at den godt kan bære et underskud.

Handelsstandsforeningen fik i 2019 fire nye medlemmer. Det var restauranterne De Tre Tjenere, vinbutik og spisested Vinøst, pandekagestedet Mam Mam samt butikken/galleriet AB Hånd.