Diana Utech Kaiser. Foto: Jacob Jepsen

‘Jeg fik alt det i min hverdag, som andre opsøger, når de skal holde ferie’

DAGENS NAVN: Diana Utech Kaiser tiltrådte den 1. september stillingen som ledende overlæge på Afsnit for medicinske sygdomme på Bornholms Hospital.

DAGENS NAVN: Diana Utech Kaiser tiltrådte den 1. september stillingen som ledende overlæge på Afsnit for medicinske sygdomme på Bornholms Hospital.

Fortæl om, hvor du er født og opvokset?

– Jeg er født og opvokset i Leipzig – en mellemstor by med cirka 500.000 indbyggere, som ligger 180 kilometer syd for Berlin i Østtyskland. Byen er mest kendt for de store komponister, som har haft deres virke der, og den årlige bogmesse.

Hvornår og hvordan fandt du ud af, at du ville læse medicin?

– Jeg ville læse til læge, fordi jeg er en læsehest. Dengang med “speciale” i krimier, som havde kvindelige retsmedicinere i fokus. Og det var det speciale, jeg i starten af studiet tænkte at uddanne mig til.

Hvordan var forløbet med din uddannelse i øvrigt?

– Jeg fik tildelt en studieplads i min hjemby, og efter min eksamen valgte jeg bevidst at fortsætte min uddannelse på et mindre stort sygehus, hvor man får en bred indsigt i medicinske sygdomme. Efter tre år med arbejde inden for intern medicin faldt jeg for specialet geriatri, som er læren om aldersbetingede sygdomme og behandlingen af dem.

Hvorfor valgte du lige at tage speciale i netop geriatri?

– Jeg opdagede hen ad vejen, at geriatri indeholder alt det, jeg ønskede at arbejde med. Et bredt speciale inden for intern medicin, som har helheden og forebyggelse i fokus og bygger på tværfaglighed af faggrupper med patienten i centrum. Behovet for geriatriske kompetencer vil vokse i fremtiden, fordi flere af os bliver ældre og bliver ramt af multisygdom.

Du har været overlæge på Bornholms Hospital igennem fem år nu, hvordan kom det i stand?

– Næsten samtidig med afslutningen af min speciallægeuddannelse havde Bornholms Hospital et stillingsopslag i den tyske lægeavis, hvor hospitalet søgte en speciallæge i geriatri. Jeg greb chancen og kastede mig ud i den spændende udfordring med at lære et nyt sprog og sundhedssystem at kende. Og så med muligheden for at arbejde på en ø med kort vej til havet! Jeg fik alt det i min hverdag, som andre opsøger, når de skal holde ferie. Og jeg blev utrolig godt modtaget og har været med i en del udviklingsarbejde, så nu føles det naturligt at tage det næste trin.

Det er et lille hospital, hvad er fordelen og ulemperne ved det?

– På Bornholms Hospital har vi noget helt særligt at tilbyde. Både fagligt og menneskeligt. Vi har et stærkt sammenhold på tværs af faglighed. Vi kan gribe erfaringer og ideer og prøve dem af til glæde for patienterne og deres forløb på hospitalet. Det vil jeg gerne understøtte ledelsesmæssigt. Trods bred faglighed kan vi dog ikke tilbyde al specialistbehandling på øen. Nogle patienter synes, det er langt at rejse til København for en kort konsultation med en specialist. Her vil jeg i fremtiden arbejde med flere tiltag som Digital Ø, hvor vi sikrer den gode kontakt til speciallæger på videokonference, hvor patient og læge kan se hinanden i øjnene, mens den bornholmske patient slipper for en udmattende rejse.

Hvad laver du gerne i din fritid?

– Jeg elsker at være ude i den fantastiske bornholmske natur både til fods og med cykel. Og så er der jo min lidenskab for en god bog – helst en rolig stund ude i haven eller foran en hyggeligt knitrende brændeovn.

 

 

Diana Utech Kaiser

38 år.

Hun bor i nærheden af Rønne sammen med sin mand og to hunde.