Leder: Trods klare regler – Danmark protesterer ikke i begravelsessag

Leder: Trods klare regler – Danmark protesterer ikke i begravelsessag
Foreløbigt har Sverige forlænget indrejseforbuddet til 31. januar. Pressefoto: Øresundsbroen
| ABONNENT | 16. JAN 2021 • 08:32
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
16. JAN 2021 • 08:32
LEDER

Det er en stærkt kritisabel behandling. Og Danmark burde reagere officielt. Det sker ikke. Fordi man frygter diplomatiske forviklinger sandsynligvis.

Sådan kan sagen kort sammenfattes. Og skal vi brede den ud, så handler det om Karina Schou, der sammen med sin mand denne uge ville rejse fra Sjælland til Bornholm via Ystad-Rønne for at deltage i begravelsen af hendes mor.

Parret mødte op med negative covid-19-test. De havde en erklæring fra præsten og sågar et udprint fra det svenske politis hjemmeside, hvor det fremgår, at en begravelse er gyldig grund til at rejse ind gennem Sverige.

Alt sammen var tilmed nøje afstemt med de svenske myndigheder via telefon forinden.

– Hende, jeg talte med, sagde, at min familie gerne måtte tage af sted, sammenfatter Karina Schou over for Bornholms Tidende.

 
Men problemet er jo ikke den
svenske håndtering. Problemet er,
at Danmark har valgt en transport-
løsning til Bornholm, der er ustabil.

 

Det bornholmske folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) har nu varslet, at han vil indsende spørgsmål til regeringen om den svenske grænselukning.

– Når et stort flertal i det danske folketing har bestemt, at vi skal rejse over Sverige, må Folketinget være med til at sikre, at man kan rejse, pointerer han helt logisk.

Det løsning kan kun gennemføres, hvis Sverige frasiger sig retten til at nægte danskere indrejse. Det er et tab af suverænitet.

Sagen er umiddelbart helt oplagt. Danske parlamentarikere kan ikke leve med, at danskere ikke kan benytte den transportvej, det danske folketing har besluttet skal gælde for regionen Bornholm.

Og hvad siger transportminister Benny Engelbrecht (S) så til situationen? Siger han, at Folketinget selvfølgelig har et ansvar for at sikre transporten til Bornholm?

Nej. Hans svar er pakket ind i en høflig anerkendelse af, at Karina Schou er blevet sat i en uacceptabel situation. Men derpå skubber ministeren ansvaret fra sig.

– Derfor vil jeg også anbefale de pågældende, at de påklager det over for de svenske myndigheder, så de kan rette ind, lyder hans anbefaling.

Men problemet er jo ikke den svenske håndtering. Problemet er, at Danmark har valgt en transportløsning til Bornholm, der er ustabil.

Så selv hvis Karina Schou oven på at have mistet og begravet sin mor under yderst krævende omstændigheder, skulle have ressourcerne til at gennemføre ministerens anbefaling om at klage, så løser det ikke problemet. Nemlig: At danske borgere ikke kan rejse frit i eget land.

Det ved transportministeren også godt. Og hans svar på det overordnede problem er, at det må vi se at få løst – en gang.

– Det er vi nødt til at sikre, så snart vi kommer ud på den anden side af den her covid-19-krise, forklarer han.

Det kan vi ikke vente på. Sæt i gang!

Foreløbigt har Sverige forlænget indrejseforbuddet til 31. januar.