'Den største udfordring er, at vi ikke kan mødes alle sammen'

'Den største udfordring er, at vi ikke kan mødes alle sammen'
Søren Vaupell Christensen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 16. JAN 2021 • 07:16
Af:
berit-hvassum
| ABONNENT
16. JAN 2021 • 07:16
DAGENS NAVN: Søren Vaupell Christensen er leder af Sandemandsgården i Rønne – et aktivitet- og samværstilbud for mennesker med fysisk og psykisk udviklingshæmning og beskæftigelsestilbud på Vibegård.

Hvilken hverdag har brugerne af Sandemandsgården i denne tid?

– Anderledes. Vi har ikke samling i vores kantine i pauserne eller til brugerrådsmøde og lignende. Vi prøver på at alt foregår i deres grupper. Vi begrænser færdsel mellem grupperne uden at forhindre de gode relationer. Personalet går med visir og mundbind. Vi er meget strikse med håndvask og sprit. På Sandemandsgården er der 54 brugere, og bortset fra dem, der har en hjemmedag, kommer de hver dag. Der er tre grupper: Medie er vores kreative gruppe, Kantinen laver mad til cirka 35 stykker per dag og folder frøposer for Albinus Frø, og Værkstedsgruppen har blandt andre Ole Almeborg, Hasle og Jensen Denmark, Rønne som kunder.

Hvilke udfordringer oplever brugerne som sværest?

– Som jeg kan se er det, at vi ikke kan mødes alle sammen. Og så er der mange, der er bange for at havne i samme situation som foråret, hvor de ikke måtte komme på Sandemandsgården.

Hvad gør I for brugerne til at opretholde en "normal" hverdag under nedlukning og restriktioner?

– Vi prøver at holde fast i vores aktiviteter. Der bliver lavet mad i kantinen med visir og mundbind, og der er fortsat opgaver, der skal løses i værkstedet. Små ture ud af huset. I juletiden holdt vi fast i traditionerne, men bare på en lidt anderledes måde. Vi har skruet op for vores produktion af insekthotellerne for at have en produktion.

Hvordan er hverdagen for personalet?

– Den er meget anderledes, fordi personalet er på hele tiden. De skal sikre, at hygiejnen er god og overholde restriktionerne. Der skal gøres meget mere rent og sprittes af. Vi snakker ofte om hvor meget, vi udsætter os for og tænker, at jo hurtigere vi kan få vaccinen, jo bedre.

Hvordan håndterer brugerne de mange skiftende krav og restriktioner?

– Det gør de super godt. Vi har kørt med strenge krav lige siden efter sommerferien, så hverdagen gennem det sidste halve år har ikke forandret sig meget.

Hvad har været din bedste oplevelse som leder af Sandemandsgården under corona-tiden?

– Blandt andet vores julebanko. Alle sad i deres grupper, og så foregik det over Skype, fordi vi bruger både tal og billeder. Man skulle hente pakkerne ude på gangen, når der var banko, en ad gangen. Det syntes brugerne var sjovt.

– Og så at medarbejderne er fantastiske til at være omstillingsparate og finde på nye veje og muligheder for, at det kan lykkes at give brugerne en god og kvalificeret hverdag.

 
 

Søren Vaupell Christensen

56 år

Bor i Vang

Gift med Jeanne og har en dreng på 17 og to piger på henholdsvis 29 og 27

Ansat på Sandemandsgården i 2003 som stedfortræder og i 2009 som leder

Uddannet pædagog