Leder: Befri Bornholm fra svensk grænselukning

Leder: Befri Bornholm fra svensk grænselukning
Hvis man skal have sin bil med, og det er ofte helt nødvendigt, så er transporttiden på en weekendtur m via Køge-Rønne med Hammershus så lang, at udflugten reelt ikke er en mulighed. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 15. JAN 2021 • 07:10
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
15. JAN 2021 • 07:10
LEDER

Det var et vigtigt opråb, Pernille Kofod Lydolph, direktør i Destination Bornholm, kom med i Bornholms Tidende forleden. Der skal ændres radikalt på den nuværende utilstrækkelige trafikbetjening af Bornholm, der i dag er hårdt ramt af at Sverige har lukket den danske grænse, for at begrænse spredningen af smitte fra corona-virus.

I dag er det umuligt for danske borgere, der ikke har adresse på Bornholm, at rejse gennem Sverige til Bornholm via ruten mellem Ystad og Rønne. Dermed er situationen helt anderledes end i marts, hvor denne transitmulighed, trods Corona, var åben.

Pernille Kofod Lydolph efterlyser en model, hvor rejsende for eksempel kan skrive under på, at de ikke forlader deres bil gennem Sverige.

Bornholms Tidende har tidligere argumenteret for, at danske politikere netop skulle sikre, at Bornholm aldrig igen endte i den mærkelige situation, hvor man på grund af svenske restriktioner er nødsaget til enten at flyve eller sejle den tidsmæssigt mindre fordelagtige rute mellem Rønne og Køge.

Men intet er sket. Og intet tyder på, at der er forhandlinger i gang.

Vi må derfor spørge både lokale og nationale politikere, om vi er blevet glemt. Og om det er acceptabelt, at en del af riget stilles i en så ringe trafikal situation?

 
Vi må derfor spørge både lokale
og nationale politikere, om vi er
blevet glemt. Og om det er
acceptabelt, at en del af riget
stilles i en så ringe trafikal situation?

 

Konsekvenserne er store. Bornholm har i mange år kæmpet for at løfte vinterturismen, men den ligger stort set helt stille hen for tiden. Selv danske borgere med sommerhus på Bornholm er praktisk talt afskåret fra at besøge øen. Hvis man skal have sin bil med, og det er ofte helt nødvendigt, så er transporttiden på en weekendtur via Køge-Rønne så lang, at udflugten reelt ikke er en mulighed.

Og kigger vi frem i tiden, er det allerede nu tydeligt, at situationen smitter af på bookningerne i påsken. Det betyder, at Bornholm, selv om der måske lempes på restriktionerne i Danmark om få uger, kan stå i en situation, hvor forårssæsonen fryser helt til, fordi ingen har bestilt ophold.

Et er, at vi tjener penge på turismen og nyder det liv, de tilfører Bornholm i de lyse måneder. Noget andet er den følelse af marginaliseret undtagelse, vi som eneste landsdel skal leve med. Følelsen af at være glemt.

I forvejen er hele corona-situationen vanskelig for alle. Men den bliver langt værre for en mindre gruppe danskere – bornholmerne – fordi vi skal leve med, at familie og venner, der bor ovre, ikke kan besøge os frit. Selv om vi bor i det samme land.

For tiden drøftes det, om et vaccinepas kan sætte gang i kulturlivet og fjerne noget af forsamlingsforbuddet. Men igen er det som om, der er meget langt til, at denne løsning diskuteres konkret. Måske kunne den danske regering presse på for, at danskere med vaccinationen i orden kunne rejse gennem Sverige og via Ystad til Rønne.

Bare giv os nogle håb at arbejde med, så er der mange kreative kræfter på Bornholm, som nok skal gribe mulighederne.