Håndværker dømt for ulovlig annoncering

Håndværker dømt for ulovlig annoncering
| ABONNENT | 15. JAN 2021 • 08:23
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
15. JAN 2021 • 08:23
MARKEDSFØRING

Elektrikervirksomheden JacobEL Ivs fra Allinge er ved Retten i Rønne blevet idømt en bøde på 20.000 kroner, for ulovlig annoncering.

Virksomheden havde på sin hjemmeside annonceret med, at den kunne udføre el-arbejde, som kun må udføres af en autoriseret el-installatør, selvom virksomheden ikke selv havde en autorisation, og det er ulovligt.

Desuden havde JacobEL Ivs ikke efterkommet påbud fra Sikkerhedsstyrelsen, som er den myndighed, der administrerer autorisationer for håndværkere, om at fjerne det ulovlige indhold fra hjemmesiden.

Vildleder forbrugerne

Når virksomheden, trods den manglende autorisation, annoncerede med at kunne udføre elektrikerarbejde, der kræver autorisation, var det ifølge ejeren af JacobEL Ivs, Jacob Larsens forklaring i retten, fordi virksomheden samarbejdede med en anden virksomhed, Valmi Group, som havde den nødvendige autorisation, og som derfor kunne sikre at arbejdet blev korrekt udført.

Det konstruktion mente den juridiske sagkyndige fra Sikkerhedsstyrelsen, som var indkaldt som vidne i sagen mod JacobEL Ivs, imidlertid ikke var gangbar.

Han mente, at det var vildledende overfor forbrugerne, når JacobEL Ivs annoncerede med at kunne lave autoriseret installatørarbejde, som virksomheden fik Valmi Group til at kontrollere.

Hvis det derimod var Valmi Group, som engagerede JacobEL til at lave nøjagtigt det samme arbejde, så ville det ikke være ulovligt.

Kan ikke lide forretningsmodellen

JacobEL Ivs er ikke den eneste bornholmske elektriker, der er blevet dømt for at samarbejde med Valmi Group i en lignende konstruktion.

Det skete også for Gudhjem-virksomheden Elektrikeren – Mathias Karlsen Aps. I oktober 2020 blev den idømt en bøde på 20.000 kroner for en tilsvarende overtrædelse af reglerne om autorisation.

Ifølge en kilde blandt de ikke autoriserede elektrikere, der samarbejder med Valmi Group og som af hensyn til sin forretning ønsker at være anonym, er det andre autoriserede el-installatører, der melder de ikke autoriserede installatører til Sikkerhedsstyrelsen for overtrædelse af reglerne.

– De kan ikke lide forretningsmodellen, fordi den konkurrerer med deres egen forretning, siger kilden til Bornholms Tidende.

Ulovlig og unfair konkurrence

At det er andre autoriserede installatører, der gør Sikkerhedsstyrelsen opmærksomme på den ulovlige annoncering, vil direktør Peter Lund Olsen fra Knudsker El Aps, ikke afvise.

Han er formand for Tekniq Bornholm, som er en den bornholmske afdeling af arbejdsgiverforeningen for autoriserede håndværksmestre i Danmark.

Han bekræfter også, at han som autoriseret el-installatør ikke synes, at Valmi Groups forretningsmodel er hverken lovlig eller etisk i orden.

– De fortæller de unge elektrikere, hvoraf vi selv har været med til at uddanne flere, at de, hvis de samarbejder med Valmi Group, har en installationsforretning, men det er ikke rigtigt. De har ikke de nødvendige kvalifikationer til at optræde som autoriserede, og desuden lever de ikke op til de krav, som autoriserede el-installatører skal leve op til. De har heller ikke de samme udgifter til at opretholde autorisationen, eksempelvis kvalitetssystemer og udgifter til at uddanne lærlinge. Det giver en unfair konkurrence, og så er det desuden ulovligt. Det har vi nu to gange fået rettens ord for her på Bornholm, siger Peter Lund Olsen til Bornholms Tidende.

Det har ikke været muligt, at indhente en kommentar fra JacobEL Ivs.