Tyrkiet stopper al samhandel med Israel i solidaritet med Gaza

2. MAJ 2024 • 23:59UDLAND

Israel skal skrue op for den bistand, der kommer ind i Gaza, før Tyrkiet igen vil handle med landet.

Tyrkiet stopper al eksport og import til og fra Israel.

Det oplyser det tyrkiske handelsministerium i en udtalelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er trådt i kraft torsdag.

- Eksport- og importhandel med forbindelse til Israel er blevet indstillet, og det gælder alle produkter, siger ministeriet.

Tyrkiet stopper samhandlen på grund af den "forværrede humanitære tragedie" i Gaza.

- Tyrkiet vil på streng og resolut vis implementere disse nye foranstaltninger, indtil den israelske regering tillader, at der kommer en uafbrudt og tilstrækkelig strøm af humanitær bistand til Gaza.

Det fremgår ikke, præcis hvilken mængde hjælp der skal ind i Gaza, før at Tyrkiet vil genoptage handlen.

Samhandlen mellem Israel og Tyrkiet omfattede i 2023 6,8 milliarder dollar, svarende til 47,3 milliarder kroner.

I sidste måned indførte Tyrkiet restriktioner på en lang række eksportvarer, der normalt sælges til Israel. Det gjaldt blandt andet jern, marmor, cement, gødning, flybrændstof og aluminium.

Restriktionerne blev indført, efter at Israel afviste en forespørgsel fra Tyrkiet om at deltage i nedkastning af nødhjælp til Gaza fra luften.

Tidligere torsdag sagde Israels udenrigsminister, Israels Katz, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, brød gældende aftaler ved at blokere havne for israelsk import og eksport.

- Det er sådan her, en diktator opfører sig, når han tilsidesætter det tyrkiske folk og tyrkiske forretningsfolks interesser og ignorerer internationale handelsaftaler, lød det fra Katz i et opslag på X.

Den israelske udenrigsminister siger også, at han har bedt sit ministerium om at finde alternativer til handlen med Tyrkiet, hvor der blandt andet skal fokuseres på lokal produktion og import fra andre lande.

Tyrkiet har sendt flere tusinde ton nødhjælp til Gaza

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU