Wada købte Kinas køkken-forklaring i dopingsag

23. APR 2024 • 11:42SPORT

Der er ikke grund til at mistænke 23 kinesiske svømmere for doping trods positive prøver, lyder det fra Wada.

Der blev ikke fundet beviser på snyd, selv om 23 kinesiske svømmere afleverede positive dopingprøver kort før OL i Tokyo for tre år siden.

Det fastslår Det Internationale Antidopingagentur, Wada, efter at nationale antidopingmyndigheder i USA, Tyskland og Danmark har stillet spørgsmål og kritiseret håndteringen af sagen.

Kritikken går blandt andet på, hvorfor de 23 kinesiske svømmere ikke med det samme blev midlertidigt suspenderet, og hvorfor sagen ikke blev offentliggjort i 2021, så alle vidste, hvad der foregik.

Wada understregede på det næsten to timer lange digitale pressemøde mandag aften, at det kun er det nationale antidopingorgan, der kan suspendere atleter.

I det her tilfælde kunne kun Det Kinesiske Antidopingagentur, Chinada, have suspenderet atleterne tilbage i 2021.

Chinada fandt dog en plausibel forklaring på de i alt 28 positive dopingprøver på samlet 23 forskellige atleter, oplyser Wada.

Ifølge Chinada skete der en forgiftning af maden i det køkken på det hotel, hvor de kinesiske svømmere boede. Derfor fik atleterne et lavt indhold af stoffet trimetazidin ind i kroppen. Det viste dopingprøverne.

Trimetazidin er hjertemedicin, som er et ulovligt stof, fordi det er præstationsfremmende. Det er ikke blevet forklaret, hvordan stoffet havnede i køkkenet.

Wada købte kinesernes forklaring og afviste igen og igen på pressemødet, at der blev gjort noget forkert i processen.

- Det, jeg kan sige lige nu, er, at Wada fulgte alle trin i processen og omhyggeligt undersøgte alle dele af undersøgelsen.

- Hvis vi skulle gøre det hele om igen nu, så ville vi gøre præcis de samme ting, siger Wada-præsident Witold Banka.

Wada afviser også, at der kunne være tale om en mikrodosering af atleterne.

Ifølge Wada var der heller ikke grund til at appellere de beslutninger, der kom fra Chinada til Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

Derfor blev der ikke gjort mere ved sagen i 2021 kort før OL i Tokyo. Derfor kunne flere af de kinesiske svømmere deltage ved legene i Japan, hvor det blev til adskillige medaljer.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU