Næstved bejler til DM med udlændinge: Svært at hente danskere

2. MAJ 2024 • 09:40SPORT

Team Fog Næstved kan torsdag spille sig i DM-finalen i basketball med et hold, der er spækket med udlændinge.

Team Fog Næstved kan torsdag sikre sig adgang til sin anden DM-finale i basketball i træk, hvis det hjemme bliver til sejr over Horsens IC i den fjerde af potentielt fem semifinaler.

Og det vil være en markant succes for klubben, der aldrig har vundet mesterskabet og i januar sikrede sig sin kun anden pokaltitel gennem tiderne.

Den nuværende optur bygger på et fundament af otte udenlandske spillere, som alle er nye i klubben i forhold til sidste sæson, samt et par danske spillere, der får meget begrænset spilletid.

Et udenlandsk fundament er dog ingen bevidst strategi, fastslår direktør Andreas Larsen.

- Vi havde et par gode danske spillere i sidste sæson, som vi også tilbød at komme tilbage, men de valgte noget andet. Og det samme gjorde de andre danske spillere, vi bød ind på.

- Jeg har nemmere ved at flytte en spiller fra Texas til Næstved end fra Værløse til Næstved. Det er virkeligheden, desværre, siger Larsen.

Næstved har været i fremgang, siden Andreas Larsen kom til klubben i 2002, og de øgede ambitioner har betydning for holdsammensætningen.

- Vores filosofi er, at vores danske spillere skal være etablerede spillere, som er med omkring eller tæt på landsholdet, for jeg vil ikke bringe nogen herned, der kun spiller fire minutter per kamp.

- Vi kan med vores sportslige ambitioner ikke have fire 17-årige danske talenter, siger Næstved-chefen.

Han satser på at have et par danske profiler i truppen i næste sæson og vurderer, at der aktuelt er fem-ti danske spillere, som både har niveauet og er realistiske at få til klubben.

- Vi kommer til at byde på dem igen, men det er vi jo ikke ene om. Randers, Horsens og andre vil også gerne have dem.

- Der er uden tvivl spillere i nogle af de mindre klubber, som er meget, meget spændende. Men de træner måske kun fire gange om ugen, hvor vi træner to gange om dagen.

- Og nogle af dem er måske vant til at spille 35 minutter per kamp, og de synes måske, at det er mere attraktivt for dem at spille 35 minutter for nummer seks end 18 minutter for nummer to.

- De skal være flytbare, hvis det skal lykkes, siger direktøren og understreger, at der ikke skal være danske spillere i truppen for enhver pris.

- Jeg vil hellere vinde mesterskabet med ni udlændinge og spille europæisk end spille med seks danskere og blive nummer otte.

Optimalt set består Næstved-truppen i de kommende år af en fast stamme med et par danske og et par udenlandske spillere, der bliver i længere tid, krydret med udenlandske profiler på gennemrejse, fastslår Andreas Larsen.

- Etårige kontrakter er en præmis, hvis vi vil have de rigtigt dygtige udlændinge. Det har vi accepteret, og så der vil altid være en vis udskiftning fra år til år.

Næstved var for seks år siden oppe og runde næsten 1400 tilskuere i gennemsnit, og det er faldet til 700-900 de seneste år.

Men det skyldes primært placeringen i Arena Næstveds næststørste hal og ikke så meget manglende lokal tilknytning på holdet, mener direktøren.

Fra næste sæson rykker holdet ind i Arenaen med plads til 3000 siddende tilskuere, og ambitionen er glasklar.

- Vi skal 100 procent være dem med flest tilskuere i næste sæson. Vi har et kæmpe opland med stor interesse i basket, vi skal ind og spille i en fed arena, og vi har det organisatoriske på plads.

Andreas Larsen vurderer, at Bakken Bears, der har kvalificeret sig til sin 22. DM-finale i træk efter 3-0 i kampe over Svendborg, har et budget, der er fire gange så stort som Næstveds på cirka syv millioner kroner om året.

Derfor står et tronskifte heller ikke lige for i første omgang. Men Næstved skal være førsteudfordrer i de kommende år, fastslår han, omend han langtfra tager en ny finaleplads for givet i denne sæson.

- Selv om vi fører 2-1 i kampe mod Horsens, ser jeg nærmest ikke vores chance som større end 50 procent. Vi vandt med ni point senest, men ellers har alle vores kampe mod Horsens været sindssygt tætte, så al vores fokus er på kampen torsdag.

- Men uanset om det bliver os eller Horsens, har jeg i hvert fald en fornemmelse af, at det ikke bliver 4-0 i kampe til Bakken i finalen, som det har været i de sidste par år. Både vi og Horsens har en reel chance mod Bakken i år, siger Andreas Larsen.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU