IOC-boss mærker uhørt stor interesse for OL-værtskab

28. APR 2024 • 11:29SPORT

Et tocifret antal lande har meldt sig interesseret i at blive OL-vært i 2036, siger olympisk præsident.

Selv om klimaforandringer og konkurrence fra e-sport bare er nogle af truslerne mod den traditionelle olympiske bevægelse, har fremtiden set med OL-øjne aldrig set lysere ud.

Det mener i hvert fald præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité (IOC), Thomas Bach. Han kommer frem til den konklusion ved at måle interessen for at være OL-vært - den er nemlig på et historisk højt niveau.

Da han overtog præsidentembedet i IOC i 2013, var interessen på et lavpunkt på bagkant af korruptionsskandaler og utallige historier om ekstraregninger i milliardklassen for at være OL-vært.

Derfor var Paris og Los Angeles de eneste interesserede værtsbyer, og de kunne nemt fordele værtskaberne i 2024 og 2028 imellem sig.

Australske Brisbane blev også tildelt værtskabet for 2032 uden reelle modkandidater til sidst. I udvælgelsesprocessen var der flere bejlere, der måtte opgive ærindet af forskellige årsager.

Når der skal findes en vært for OL i 2036, kan der meget vel blive kampvalg.

- Jeg har allerede talt med et tocifret antal interesserede lande. Vi har aldrig stået i en så gunstig position, når der skal findes en vært. Vi har aldrig tidligere oplevet en så massiv interesse for at være olympisk værtsby, siger Thomas Bach.

På rygteplan er byer i Saudi-Arabien, Qatar, Indonesien og Indien meldt interesserede i at være OL-vært i 2036 - de tre sidstnævnte var også bejlere til 2032-legene.

Thomas Bach afviser at fortælle, hvilke lande der har meldt deres forhåndsinteresse.

- Der er stadig 12 år til legene, så det er for tidligt at afsløre nogle af de interesserede, siger den 70-årige IOC-præsident.

Værten skal vælges på et tidspunkt mellem 2025 og 2029.

For at gøre det mere attraktivt at afholde OL har IOC haft fokus på at gøre legene mere bæredygtige. Blandt andet har komitéen mere fokus på, at eksisterende idrætsfaciliteter skal kunne anvendes i stedet for at bygge en lang række nye anlæg og arenaer, der siden ender som "hvide elefanter".

/ritzau/AFP

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU