Bilister brugte 80 millioner timer på at holde i kø i 2022

7. MAJ 2024 • 12:29INDLAND/KRIMINAL

Kødannelserne på danske veje i 2022 svarede til samfundsøkonomisk tab på 31 milliarder kroner, viser analyse.

I 2022 brugte bilister i Danmark 350.000 timer om dagen på at holde i kø.

Det viser en analyse lavet af Vejdirektoratet.

Set over hele året blev det til 80 millioner timer, som ifølge analysen svarer til et samfundsøkonomisk tab på 31 milliarder kroner.

På den ene side ses det som positivt, at trængslen har ramt niveauet fra før corona, da det viser, at der er kommet gang i samfundshjulene.

Men ellers er der ikke så meget at juble over, mener Andreas Egense, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.

- Ud over at det er træls at holde i kø på motorvejene, så er det også dyrt for samfundet. Vi spilder tid, det reducerer udbuddet af arbejdskraft, og det gør det dyrt at transportere varer og serviceydelser, siger han i en pressemeddelelse.

Opgørelsen viser, at de trafikale udfordringer primært gør sig gældende på motorvejene, og at det særligt er i hovedstadsområdet, at køer og myldretidstrafik finder sted.

43 procent af den samlede landsdækkende forsinkelse finder sted i Region Hovedstaden, fremgår det.

Ifølge Dansk Erhverv bør tallene give stof til eftertanke hos politikerne. Det siger Jesper Kronborg, branchedirektør i Dansk Erhverv Transport, i en skriftlig kommentar.

- Som det ser ud nu, er der intet, der tyder på, at borgere og virksomheder vil efterspørge mindre mobilitet i fremtiden. Tværtimod. Det betyder altså øget trængsel, hvis ikke vi gør noget, lyder det.

Brancheorganisationen mener, at der er brug for en mobilitetsplan, som den selv kommer med et bud på, og som er blevet overrakt til transportminister Thomas Danielsen (V).

En del af planen handler om at få flere op på cyklen.

Trængslen for 2023 er ikke opgjort endnu, men det er forventningen, at den steg yderligere.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU