Denne ene fiskeart har det godt i Østersøen

Denne ene fiskeart har det godt i Østersøen
Umiddelbart ser det ud til, at de tilbageværende erhvervsfiskere også må leve med små kvoter i 2024. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 9. OKT 2023 • 15:30
Af:
Henrik NielsenHenrik Nielsen
NYHED | ABONNENT
9. OKT 2023 • 15:30

EU-Kommissionen lægger op til at fortsætte små fiskekvoter i Østersøen. Sild, torsk og laks må reelt kun fanges som bifangst.

Få ting er så synonyme med Bornholm som en røget sild, men det er efterhånden mange år siden, man kunne regne med, at silden var fra Østersøen. Det kan man heller ikke næste år, hvor det kun er tilladt at fange sild i Østersøen som bifangst. Årsagen er, at bestanden har det dårligt. Det fremgår af EU-Kommissionens forslag til fiskekvoter for 2024.

Om den vestlige del af Østersøen hedder det, at "der ikke umiddelbart er udsigt til, at bestanden vil vokse sig større i de kommende år", og i forhold til den centrale del af Østersøen vurderer Det Internationale Havundersøgelsesråd, "at bestanden er i en dårligere stand end hidtil antaget". Derfor lægger EU-Kommissionen op til at reducere kvoterne med 50-60 procent og kun tillade bifangst, blandt andet fordi det er uundgåeligt i forbindelse med fiskeri efter brisling.

Situationen for sild smitter også af på oplægget til kvoter for netop brisling, som EU-Kommissionen vil reducerer med 23 procent. Det sker med henvisning til samspillet med uundgåelige bifangster af forskellige sildebestande.

Rødspætter har det godt

Når det gælder torsk er der heller ikke meget positivt at komme efter for de fiskere, som stadig drømmer om en fremtid i erhvervet. Også her lægger EU-Kommissionen op til kun at tillade bifangster, især som uundgåelige bifangster i fladfiskfiskeriet. I den vestlige del af Østersøen foreslår Kommissionen en redultion af kvoten med 72 procent.

Laks og ørred er heller ikke det, erhvervsfiskerne skal sætte deres lid til. Der vil være forbud mod et direkte fiskeri efter laks, og for fiskeri efter havørred ønsker Kommissionen i 2024 at opretholde et forbud i hele Østersøen uden for fire sømil.

Lyset i mørket for de forskellige fiskearters tilstand i Østersøen er rødspætte, som ifølge oplægget fra EU-Kommissionen har "en god bestandssituation". Derfor foreslår Kommissionen en uændret kvote for rødspætte i 2024. Dog bemærker Kommissionen, at der bør tages hensyn til samspillet mellem fiskearterne og fremhæver specifikt, at torsk er en uundgåelig bifangst i fiskeriet efter rødspætte.

Der er som nævnt tale om EU-Kommissionens forslag til fastsættelse af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande i Østersøen i 2024.

Kommissionens forslag

Sild i den vestlige Østersø – 394 ton (Danmarks andel er 14 procent)

Sild i den centrale Østersø – 28.550 ton (Danmarks andel er 2,2 procent)

Torsk i den østlige Østersø – 595 ton (Danmarks andel er 22,9 procent)

Torsk i den vestlige Østersø – 136 ton (Danmarks andel er 43,6 procent)

Rødspætte – 11.313 ton (Danmarks andel er 71,6 procent)

Laks – 53.967 styk (Danmarks andel er 20,7 procent)

Brisling – 171.815 ton (Danmarks andel er 9,8 procent)